Szakmai gyakorlaton Portugáliában

A „Szakmai gyakorlat a széleskörű szaktudásért Portugáliában” megnevezésű projektben 15 asztalos, faipari technikus, informatikai rendszerüzemeltető, informatikai rendszergazda és divat- és stílustervező szakos tanuló vett részt. A gyakorlat megszervezésében a Braga Mob portugál partner működött közre.

Az asztalosok egy olyan bútorgyártó cégnél dolgozhattak, akik az Egyesült Államoktól Svédországig számos országba gyártanak – főleg konyha- és fürdőszobabútorokat, lapraszerelt termékeket – CNC vezérlésű megmunkálógépek segítségével.

Az informatikai rendszerüzemeltetők illetve a rendszergazdák közül voltak, akik számítógépek és perifériáik hardveres szerelési, karbantartási és javítási munkáit; - munkaállomások operációs rendszerének telepítését és karbantartását végezték, mások iPhone-ok szerelésével foglalkoztak, adatbázisokat hoztak létre, illetve tartottak karban, mások gyógyászati ultrahangos gépek irányításához szükséges programnyelvet sajátítottak el, továbbá szervereket telepítettek, nyomtatókat üzemeltek be.

A divat- és stílustervező tanulóik három hetet tölthettek az Allianca Artesanal cégnél Vila Verde városában, ahol a hagyományos portugál hímzést ismerhették meg. A főként kézzel készült hímzéseket széles körben alkalmazzák ruházaton, lábbelin, ékszereken és használati tárgyakon díszítésre. Ezen technikákat és formai megoldásokat felhasználva hímeztek zsebkendőket, levendulás zsákocskákat és egyéb kiegészítőket a kint töltött idő alatt.

Természetesen a szakmai gyakorlaton kívül – a szabadidős tevékenységek során – megismerkedtek Braga városának nevezetességeivel, látogatást tettek Portóban és Lisszabonban, és az Atlanti-óceánt is megcsodálhatták a Portugáliában töltött tartalmas időszak alatt.