Szakmai fórum

2016. január elsejétől jogszabályváltozás miatt a családsegítés csak a gyermekjóléti szolgáltatással integráltan, egy szervezi és szakmai egységben működhet. Ennek tükrében Nyíregyházán a Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény és a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ lát el speciális, szociális feladatokat.

További képekért kattintson a fotóra!

Az ilyen szolgálatot működtető települési önkormányzatok feladata a lakóhely szintű minimumszolgáltatások, általános segítő feladatok biztosítása a gyermekjóléti szolgálat és a családsegítés területén egyaránt.

 

Kérhető a segítség

 

A Nyíregyházi Család,- és Gyermekjóléti Központ munkatársai segítséget nyújtanak a szociális, vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára. Szükség esetén pedig megteszik a kellő lépéseket annak érdekében, ha tudomásukra jut, valahol kiskorú van veszélyben. A területen tevékenykedő szakemberek rendszeres időközönként szakmai tanácskozásokon vitatják meg az új módszereket és azok jelentőségét.

 

Szakmai fórum a hatékonyabb működés érdekében

 

Lengyelné Pogácsás Mária, a Nyíregyházi Család,- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője elmondta, a fórumnak az a célja, hogy interaktív beszélgetés formájában a szakemberek megosszák egymással a tapasztalataikat. Hozzátette, nagyon sok kötelezettségük van, amit a jogszabály előír. Ezeket vizsgálták meg a szakmai fórumon.

 

Jelzőrendszeri hálózat

 

A szakmai fórumon szó volt a jelzőrendszeri hálózatról is. A városban évek óta létezik jelzőrendszeri hálózat, amely 2016-tól a Nyíregyházi Család,- és Gyermekjóléti Központ keretein belül működik. Az itt dolgozó, valamint a velük kapcsolatában álló szakemberek feladata az, hogy jelezzék, ha környezetükben bármilyen olyan esemény történik, amely kiskorúakat veszélyeztet. A jelzést követően a szociális területen dolgozók kivizsgálják az esetet, és eldöntik, mit kell megtenni annak érdekében, hogy a kiskorú testi és lelki fejlődése gond nélkül folytatódjon.

A járásszékhelyen működő Nyíregyházi Család,- és Gyermekjóléti Központ látja el a hatósági feladatokhoz kapcsolódó, gyermekek védelmére irányuló tevékenységeket, valamint speciális szolgáltatásokat biztosít a Nyíregyházi Járás 15 településén. Amennyiben valakinek segítségre van szüksége, átmenetileg, a Körte utcai központ felújítása alatt Nyíregyházán, a Tűzoltó utca 1 szám alatti székhelyen kérhet tanácsot problémája megoldására. A központ mellett a Tass utcán, a Huszár lakótelepen, a huszár téren, illetve a Vécsey utcán.

ME.