Szakmai betekintés egyetlen éjszaka alatt

Országosan 44 intézmény várta a pályaválasztás előtt állókat és a pályát módosítókat a Szakmák éjszakáján. A rendezvényhez a Nyíregyházi Szakképzési Centrum tíz tagintézménye is csatlakozott. Április 15-én 18 órától este 10-ig 193 program közül választhattak az érdeklődők.

 

Kevés a képzett szakember

 

A vállaltok, cégek, kis- és középvállalkozások mindig arra panaszkodnak, hogy nincs elég jól képzett szakember, éppen ezért fontos időben elkezdeni a pályaorientációs tevékenységet – hangsúlyozta Gurbánné Papp Mária a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója. Színes ötletekkel, interaktív módszerekkel vonzóbbá tehetők a kevésbé népszerű szakképesítéseket is, amelyekre nagyon-nagy szüksége van a munkaerőpiacnak – mondta a főigazgató.

További képekért kattintson a fotóra!

A szervezők igyekeztek izgalmassá tenni az éjszakai szakmamustrát. A Bánki Donát Műszaki Középiskolában például egyenáramú motor és körömkefe párosításával takarítórobotot készítettek az érdeklődők. A Sipkai Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Középiskola és Szakiskola a gasztronómiát helyezte középpontba, ahol az egyik közkedvelt desszertcsokoládét, a trüffelbonbont, valamint zöldség- és gyümölcsszobrokat alkottak a látogatók.

 

Segít a pályaválasztásban

 

Az éjszakai szakmamustrát a pályaválasztás szempontjából a diákok is nagyon hasznosnak ítélték. Stekler Gergő bánkis diák szerint egy ilyen esemény mindenféleképpen sokat adhat diáknak, szülőnek, felnőttnek, mivel nem biztos, hogy az emberek tudják már gyermekkorukban, hogy mivel szeretnének foglalkozni, milyen hivatást válasszanak. A Szakmák éjszakája segíthet a választásban. A Szakmák éjszakáján az érdeklődők megismerkedhettek a képkeretkészítés alapjaival, kipróbálhatták a részeg szemüveget, szurkolhattak a pincérfutáson és az is kiderült, hogy hogyan kapcsolódik egymáshoz a csodaszarvas és a fűrész.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)