Szakképzési kiállítás és állásbörze Nyíregyházán

December 5. és 9. között tartják az Európai Szakképzési Hetet. Ennek keretein belül olyan rendezvényekre pályázhattak a szakképzésben részt vevő intézmények, amelyek kapcsolatosak profiljukkal.

 

Óvodától a felnőttkorig

 

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum iskolái ezért olyan eseményeket hoztak létre, amelyek az óvodás kortól egészen a felnőttekig, mindenkit megszólítanak. Ennek értelmében ovis szakmaudvar az iskolákban, és olyan fejlesztő programok várták az érdeklődőket, amelyeken azt is kifejthették, milyennek képzelik el a szakmát húsz év múlva a benne dolgozók. A különböző szakmák közötti különbségeket és lehetőségeket mutatták be a Szakképzési Kiállításon és Állásbörzén.

 

„Párbeszédre van szükség”

 

Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, az Európai Szakképzési Hét keretein belül olyan rendezvényeket szerveztek, ahol meg tudják szólítani a szakképzési rendszer aktív résztvevőit. Hozzátette, szeretnék, ha találkoznának a gazdálkodó szervezetek, a különböző cégek képviselői a tanulókkal, a diákokkal és a szülőkkel, vagy olyan felnőttekkel, akik valamilyen ok miatt pályakorrekcióra szorultak. A főigazgató kifejtette, erre azért van szükség, hogy jobb legyen a szakképzés. Ehhez azonban szerinte folyamatos párbeszédre van szüksége az iskoláknak és a munkaerő-piaci partnereknek, hiszen így tudják majd meghatározni azokat az új képzéseket, amelyeket feltétlenül el kell indítani.

További képekért kattintson a fotókra!

A kiállítás egyik célja volt, hogy ráébressze a fiatalokat arra, mivel szeretnének életük hátralévő részében foglalkozni.

 

Rendezvény, amely megmutatja az egyénben rejlő lehetőségeket

 

Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere azt mondta, hogy a rendezvény célja az, amit a mottója is sugall: "Találj rá a benned lévő tehetségre." Az alpolgármester kifejtette, úgy véli, ez a mondat összesűríti a rendezvény esszenciáját, hiszen ott voltak a munkáltatók, a kis,- és mikrovállalatoktól egészen az egyetemig, valamint szolgáltatók és termelő vállalkozások, akik munkát adnak majd a leendő végzősöknek, de egyúttal felvillantják azt a lehetőséget is, hogy melyik irányban érdemes az egyénnek elindulni.

Az érdeklődők 42 kiállító lehetőségei közül választhattak. Megnézhették, mivel foglalkozik az adott kiállító, milyen lehetőségeket kínál a tanulóknak és a munkavállalóknak. Volt olyan diák is, aki már a pályaválasztás előtt konkrétan tudta, mivel szeretne foglalkozni és időben eldöntötte, a szakképzésben kíván részt venni. Földesi Csenge cukrásztanuló. Azt mondta, már korán megtetszett neki a cukrász szakma és a karamellezés, amiben most már szép versenyeredményei vannak. A fiatal lány azt mondta, nagyon jó az iskolában az oktatás, és jól meg tudja tanulni a szakmát is.

A kiállításon lehetőség volt arra is, hogy az érdeklődő diákok, pedagógusok és szülők a tanulószerződésekről kapjanak információkat, valamint meggyőződjenek arról, hogy érdemes a szakképzésben részt venni és tanulni.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)