Szakasszisztensi képzések a Jósa András Oktatókórházban

Szeptember 3-án saját szervezésben, pályázati források nélkül, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak lebonyolításával aneszteziológiai szakasszisztensi és műtős szakasszisztensi képzés indul. Ezek az egészségügyi szakemberek elengedhetetlen szerepet játszanak egy-egy operáció során. 2017 szeptemberéig 1100 órában 15 aneszteziológiai szakasszisztenst, akik közül 4 a kórház saját dolgozója és 25 műtős szakasszisztenst, közülük 8 helyi dolgozót képeznek majd a kórház tapasztalt orvosai és szakasszisztensei, de a debreceni klinikáról is érkeznek majd vendég előadók.

 

Hiányszakmára képeznek embereket

 

Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak főigazgatója elmondta, köztudott, hogy országosan is óriási a hiány szakképzett egészségügyi dolgozóból. A munkatársak továbbképzésével a műtői és műtéti színvonalat is emelni tudják a kórházakban.

További képekért kattintson a fotóra!

A főigazgató hozzátette, mindezeken túl a várólistákat is csökkenteni lehet, hiszen sokszor, nem csak Nyíregyházán, hanem országosan is érzékelhető, hogy műtétek pont azért tolódnak és halasztódnak későbbre, mert nincs megfelelő szakszemélyzet, akivel ezt el lehet végeztetni.

 

Népszerű a képzés

 

Az OKJ-s végzettséget biztosító képzésre az ország több városából érkeznek hallgatók: Debrecenből, Miskolcról, Kisvárdáról, Egerből és Kecskemétről jönnek tanulni a Jósa András Oktatókórházba. A helyi dolgozóknak nem kell tandíjat fizetni, velük tanulmányi szerződést köt a kórház.

 

Egy „jó” műtős sokat segít az orvosnak

 

A megfelelő tudással rendelkező személyzet megléte nagyon fontos egy egészségügyi intézményben, hiszen sok minden nem az operáló orvosokon múlik.

Dr. Tóth Lajos Barna, a JAOK, Sebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa kifejtette, nagyon fontos nekik a megfelelő szakember, hiszen a műtétek elvégezése során az operáló orvosokon kívül stratégiai szerepük van a műtői szakasszisztenseknek.

 

A szakasszisztensi képzéseken kívül felzárkóztató program is indul

 

Az aneszteziológiai szakasszisztensi és a műtős szakasszisztensi képzésen kívül szeptember 9-én felzárkóztató oktatási program is indul a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházakban. Központi forrásból azokat a dolgozókat képzik majd, akiknek nem elegendő a végzettségük a feladatuk ellátásához. 29 általános ápolót és 12 csecsemő,- és gyermekgondozó részesülhet így továbbképzésben.

Mikita Eszter

(Fotó: Szarka Lajos)