Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéé az Év Levéltára

Budapesten ünnepélyes keretek között adták át „Az év levéltára” díjat, amelyet idén a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára érdemelt ki. A megyénk speciális földrajzi elhelyezkedéséből adódó, Európában is szinte egyedülálló nemzetközi kapcsolatrendszer kialakítása és az évtizedek óta kiválóan együttműködő kollektíva egyaránt hozzájárultak a díj elnyeréséhez. Az eseményen

Nyíregyházát dr. Ulrich Attila alpolgármester képviselte. Mint elmondta, a levéltár munkatársai nagyon magas szinten végzik a szakmájukat a kutatás és a kiszolgálás területén is, az elismerés Nyíregyházát is büszkeséggel tölti el.

 

KÖZÉPPONTBAN AZ ÉRTÉKMENTÉS

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár az ötödik a levéltárak sorában, amelyik ezzel a címmel büszkélkedhet. A szakmai díjat a Magyar Levéltárosok Egyesülete hozta létre és ítéli oda minden évben az arra leginkább érdemes intézménynek.

Tyekvicska Árpád, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke hangsúlyozta, a díj alapításakor az volt a céljuk, hogy az értékteremtő és értékőrző munkát egy rendezvényen állítsák középpontba, és azokat is, akik ezt létrehozták.

 

AZ ELISMERÉS FELADATTAL IS JÁR

 

A szakmai értékeléseket követően a díjat Kujbusné Dr. Mecsei Éva igazgató vette át, amely a múltat értékeli, az eddig elvégzett munkát dicséri. Az igazgató úgy érzi, az elismerés további feladatot is jelent. Olyan feladatot, amellyel a hagyományokat tovább kell vinni, egységben gondolkodva, a levéltárosok közös céljait figyelembe véve, de a saját úton haladva.

Az elmúlt években teljesen nyitottá váló levéltár folyamatosan kapja a különböző felajánlásokat, olyan dokumentumokat, amelyek a megye múltját rejtik magukban. Az iratállomány nő, és egyre kevesebb a hely. Az eddigi fejlesztések folytatásaként talán egy új épülettel is gazdagodhat az intézmény.