Szabó Tünde: folytatódik a tanuszoda- és tornaterem-fejlesztés

Szabó Tünde: folytatódik a tanuszoda- és tornaterem-fejlesztés

Szabó Tünde elmondta: 2010-hez képest jövőre 606 milliárd forinttal többet fordítanak az oktatásra, 18 milliárd forinttal többet, mint idén, miközben 500 iskolában indultak felújítások, bővítések.

Hangsúlyozta:

Ezek a beruházások több lehetőséget, minőségi feltételeket biztosítanak a mindennapos testneveléshez és a sportoláshoz minden korosztály számára.

Mint mondta, tavaly 1,2 millió gyermek mozgott mindennap az iskolában, ez azonban további feladatot jelent a kormány számára, hiszen folytatnia kell az iskolai sportinfrastruktúra fejlesztését, hogy a gyerekek biztonságos és modern környezetben mozoghassanak. A kormány 2014-ben döntött a mindennapos testnevelés infrastrukturális feltételeinek biztosítása érdekében a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Programról (TTT), amelynek keretében országszerte épülnek vagy újulnak meg tornatermek, tanuszodák és komplett iskolák. A program első üteme 2015-ben, a második 2017-ben indult el. Szabó Tünde elmondta: a TTT-program első ütemében 25, a másodikban 26 településen létesül új tanuszoda, hogy tízéves korára minden gyermek biztonságosan megtanulhasson úszni. Eddig már 13 tanuszodát adtak át, most pedig kiválasztották azt a 26 települést, ahol megkezdődhettek az előkészületek.

Az új tanuszodákban egységesen egy tanmedence és egy hatpályás, 25 méteres medence kap helyet.

A program első ütemében 27, a második ütemben 20 új tornatermet építenek, ebből 22-t már átadtak. A tornatermek azonos koncepció alapján, négy típus szerint épülnek meg, alkalmazkodva a helyi igényekhez és a fiatalok létszámához.

– mondta az államtitkár. Komplett vadonatúj iskola 5 településen épül, a 24 tanterem-fejlesztésből 16-ot már átadtak.

Elmondható, hogy ilyen nagy volumenű iskolafejlesztés nem volt az utóbbi 30 évben Magyarországon. A fejlesztés csaknem 200 ezer általános- és középiskolás diákot érint, akiknek tanulókörnyezete korszerűsödik majd.

– jelentette ki a politikus. Szabó Tünde felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány a gyermekes családokat és gyermekeket is segíti az iskolakezdésben, több mint 1 millió gyermek kapja meg ingyenesen a tankönyvét és félmillióan ingyen étkezhet a tanév során.

Az egészséges, sikeres jövő kulcsa a gyermekeink kezében van. Ezért a fejlesztések és támogatások tovább folyatódnak idén és jövőre is.

 jegyezte meg.


Forrás: MTI