Szabó Dénes, A Nemzet Művésze

Tíz kategóriában 69-en kapták meg A Nemzet Művésze díjat, köztük Szabó Dénes karnagy, a Cantemus Kóruscsalád kórusvezetője. A Liszt- és Kossuth-díjas karnagy azt mondja: egy ilyen díj átvételekor az ember előtt lepereg az egész munkássága. Szabó Dénes szülői indíttatásra kezdett hangszeres zenét tanulni, amit annyira megszeretett, hogy felsőoktatási tanulmányait is ezen a területen folytatta, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola miskolci tagozatán szerzett fuvola-, szolfézs- és általános iskolai énektanári diplomát. 1969-ben kezdett tanítani a nyíregyházi 4-es számú zenei általános iskolában, a Kodály-módszer alapján, megszervezte az iskola énekkari rendszerét, s szakmai megmérettetéseken a kórusok sorra hozták a díjakat. A Cantemus Kóruscsalád tagjai nemzetközi hírnévvel büszkélkedhetnek, ma több országból, köztük Japánból is járnak ide szakemberek tanulni. Szabó Dénes azt mondja: az eddig megkapott díjak után mindig úgy érezte, hogy az elismerésnek meg kell felelni, még jobban kell dolgozni és még többet kell letenni az asztalra, ez a kitüntetés azonban más, ez az elismerés egy eredményes, sikeres életmű végén lehetőséget nyújt a pihenésre, a díj számára azt mondja: „ha ennyi volt, azt is nagyon köszönjük”.

Szabó Dénes


Még úgy érzem, hogy van lehetőségem a munkára – mondta Szabó Dénes. – Ha dolgozom, akkor persze meg kell felelni ennek az elismerésnek, ha viszont nem dolgozom, akkor pedig azt fogom érezni, hogy ez az ország, ez a nemzet, ez a kormány hálás volt azért, hogy én ezt eddig csináltam, és köszönöm nekik.
Szabó Dénes a Liszt- és a Kossuth-díj, a Bartók-Pásztory-díj, a Magyar Örökség Díj, a Prima Díj, Makó város emlékérme és a Nyíregyháza díszpolgára cím mellé kapta meg A Nemzet Művésze Díjat.