Szablyavívás a Kossuth téren?! Ötödik alkalommal rendezték meg a Magyar Kard Napját!

A magyar katonazene egyik legnagyobb múlttal rendelkező együttese a Debrecen Helyőrségi Zenekar játszott a Kossuth téren. Majd díszszakasz vonult fel a Városháza elé. Az idei ünnepség középpontjában a Magyar Honvédség fennállásának 170 éves jubileuma áll – hangsúlyozta a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Dr. Lippai Péter kiemelte:

Idén 170 éves a Magyar Honvédség és csaknem pontosan két hét múlva, május 16-án lesz az az időpont, amikor is 100 évvel korábban Batthyányi Lajos, az akkori miniszterelnök a Hazafiak nevű kiáltványát közzé tette és ezzel meghirdette hosszú-hosszú évek után az önálló reguláris magyar haderő felállítását.

A Kossuth téren a Simonyi Óbester Magyar Szablyavívó Iskola tartott bemutatót. A történelmi kardforgatást, azon belül is a katonai szablyavívást ismertették meg az érdeklődőkkel. Hitvallásuk szerint a magyar szablya nemzeti kincsünk, forgatásának ismerete nemzeti kultúránk része.

Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója hangsúlyozta:

A magyar szablyát tulajdonképpen a Honfoglalóink és elődeik hozták ide, ebbe az országba és ha nincsen magyar szablya, akkor nincsen Babits, nincs Jókai, nincs Karinthy, Munkácsy és nincsen senki, aki a magyar kultúrát tudta volna ápolni és fejleszteni, hiszen ezzel a fegyverrel védtük ezer éven át a Kárpát-medencét és a határainkat. Úgyhogy ez egy rendkívül fontos tárgy a magyar kultúrában, ez az egyik tartópillére!

A rendezvényen beszédet mondott Jászai Menyhért is. Városunk alpolgármestere kiemelte, a magyar kard, a szablya és így az ünnep, a Magyar Kard Napja is sokat jelent a nyíregyháziaknak.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Hozzátette:

Ennek a hagyománynak az ápolása emlékeztet bennünket a város katonai hagyományaira, értékeire és arra, hogy ezen hagyományokat ápolnunk és tovább adnunk kell az utánunk jövő generációk számára. Ezért is került be a Nyíregyházi Települési Értéktárba a magyar szablyavívás, a borsodi vívórendszer, a megőrzendő közös értékeink közé. Elismerve ezzel azt a munkásságot is, amelyet a Magyar Szablyavívó Iskola és a nyíregyházi Simonyi Óbester Szablyavívó Iskola vezetői, tagjai és növendékei kifejtettek az elmúlt években nemzeti hagyományaink őrzése, ápolása érdekében.

A Kossuth téren bemutatkozott a Debrecen Honvéd Táncegyüttese is, majd könyvbemutatót és tárlatmegnyitót tartottak a Városházán. A kiállítás katonai tárgyai és fegyverritkaságai a Magyar Honvédség fennállásának 170 éves jubileumához kötődnek. A kiállítás kiemelt tárgya Lázár Vilmos ezredes, aradi vértanú díszszablyája volt!


Dér Vivien