Szabálykövető kutyatartók

A 2014. január 1-jén hatályba lépett közösségi együttélés szabályairól szóló helyi rendelet fogalmazza meg, hogy közterületen kutyát csak pórázon lehet vezetni. Már korábban is létezett Nyíregyházán hasonló rendelet és a Szabálysértési Törvény is kimondja, hogy a közterületen sétáltatott ebeket felügyelet alatt kell tartani. Tavaly január elsejétől azonban már következménye is van a szabálysértésnek. Az ebet sétáltatókat a közterület-felügyelők ellenőrzik, akiknek joguk van a helyszínen figyelmeztetni a kutyát helytelenül sétáltatókat, de akár 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot is kiszabhatnak. A póráz mellett azonban a gazdiknak rendelkezni kell olyan eszközzel is, amely alkalmas arra, hogy a kutya ürülékét össze tudják szedni.

A szabály bevezetése óta eltelt egy év alatt 800 esetben intézkedtek a Közterület-felügyelet munkatársai az ebtartókkal szemben, de többségében nem tapasztaltak kivetnivalót. Erről Bodrogi László, a Közterület-felügyelet felügyeletvezetője beszélt, aki kifejtette, hogy az ellenőrzések során megnézték, azok a feltételek, amelyekkel ki lehet vinni egy kutyát a közterületre, teljesülnek-e: van-e a kutyán póráz, van-e a tulajdonosnál olyan eszköz, amellyel össze lehet szedni a kutyának az ürülékét és az állatban van-e chip.

CHIP, CHIP, HURRÁ!

– A chipes ellenőrzéseinken minden kutyában volt chip, ez egy örömteli esemény. Kutyát póráz nélkül nagyon kevés esetben találtunk, ha mégis ezt tapasztaltuk, akkor is a figyelmeztetésünkre azonnal feltették a pórázt a tulajdonosok és mindenkinél volt olyan eszköz, amellyel fel lehet szedni a kutyaürüléket. Az elmúlt egy évet mindenképpen pozitívnak értékelem, de a jövőben is lesznek olyan akcióink, amelyek során átfogó ellenőrzéseket végzünk majd a kutyatulajdonosok körében – mondta el a vezető.

Bruszel Dóra