Szabadtéri nyár Nyíregyházán

Bár a 2014/15-ös évadnak vége van, mégsem maradnak színházi élmény nélkül a nyíregyháziak. Június 20-ától 11 héten keresztül a Szabadtéri Nyár keretein belül szórakozhat a színházkedvelő közönség. A Szibériai csárdás sikerén felbuzdulva a művészek felújították a Csárdáskirálynőt, majd egy másik különleges produkció fogadja a nézőket.

– Még egy unikális dologra készülünk augusztusban – mondta Tasnádi Csaba, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója. – Ez egyedülálló az országban. Nem idén, hanem ilyen még soha nem volt. Ebben úttörő a nyíregyházi Szabadtéri Színpad. Két egymást követő hétvégén műsorra tűzzük az Anconai 1 és az Anconai 2 előadásunkat a régi szereposztással.

A Szabadtéri Nyár eseményei bekapcsolódnak a város nyári rendezvényeibe, hiszen egyre több turista választja úti céljául a szabolcsi megyeszékhelyet és környékét.

– Örvendetesen nő a turisták száma – mondta Nyíregyháza alpolgármestere, Jászai Menyhért. – Szeretnénk, ha a kulturális rendezvényekre is itt maradnának. Szeretnénk, ha itt maradnának egy éjszakát, és részt vennének a kulturális rendezvényeken. Azt gondolom, emiatt a tartalmas programsorozat miatt is, amit a Szabadtéri Nyár tartogat, már ezért is érdemes ellátogatni Nyíregyházára.

Éppen ezért döntött úgy a város és a színház vezetése, a Szabadtéri Színpad rendezvényeit beemelik a város kulturális vérkeringésébe.

– A polgármester úrral történt egyeztetésünk alapján kicsit bővítjük a kínálatunkat, mert az a gondolatunk támadt, hogy egyre nagyobb jelentősége van az idegenforgalomnak, egyre több embert lát vendégül a város – mondta Schlanger András, művészeti vezető. – Nagyon fontos, hogy a kulturális élet is bővüljön, ezért a tavalyi évhez képest megnöveltük a szabadtéri előadások számát. Minden héten történik színházi esemény.

A Szabadtéri Nyár előadásain a Móricz Zsigmond Színház művészei mellett színpadra lép Udvaros Dorottya, aki egy lemezbemutató koncerttel kedveskedik a nyíregyháziaknak, de részt vehetnek a ...Tied a Világ! című zenés társasjátékon Bródy Jánossal, Feke Pállal és Vastag Csabával. Nemcsák Károly, Rékasi Károly és Tahi Tóth László színpadra viszi a Hattyúdalt a Republic Együttes zenéjével, július 15-én pedig a Cabaret című musicalt nézhetik meg az érdeklődők. A szervezők a gyerekekre is gondoltak: őket ingyenes animációsfilm-vetítések és színvonalas bábszínházi előadások várják.

Mikita Eszter