Sunwoda beruházás: a környezetvédelmi szempontok kiemelkedőek a nyíregyházi fejlesztésnél, fenntartható gyárat építenek

Mint ismert, mintegy 580 milliárd forint összértékű beruházással Nyíregyházán építi fel első európai üzemét a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai Sunwoda, és ennek nyomán több ezer új munkahely jön létre – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, Budapesten. A cég alelnöke sajtótájékoztatós beszédében kiemelte, Nyíregyházán a Sunwoda valaha épített legmodernebb, egyben fenntartható gyárát építi, s Magyarország legszigorúbb alapelvei és normái szerint fognak működni, ami magában foglalja a környezet védelmét. Beruházásukkal Nyíregyháza az autóipar globális térképére kerül. A bejelentésen dr. Kovács Ferenc hozzátette, a Sunwoda működése során kiemelt figyelmet fordít az energiatudatosságra, a környezetvédelemre és csatlakoztak az önkormányzat erre vonatkozó monitoring rendszeréhez.

A legmodernebb gyárat építik fel Nyíregyházán

– Büszkén jelenthetem be, hogy Nyíregyházán a Sunwoda valaha épített legmodernebb gyárát építjük – ezzel a bejelentéssel indította a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatóját a Sunwoda alelnöke. Dai Zhihua hangsúlyozta, cégük dinamikusan növekszik, több mint 42 000 alkalmazottjuk van, s több mint 2600 kutató vesz részt a kutatás-fejlesztésben.

Világszintű technológia, erősödik Nyíregyháza szerepe

Világelsők a fogyasztói elektronikai akkumulátorok területén, s a 10 legjobb akkumulátorgyártó cég között vannak az e-mobilitás területén. Ezt a tudást hozzák most Nyíregyházára a város gazdasági és technológiai jelentőségét erősítve, beruházásukkal Nyíregyháza az autóipar globális térképére kerül.

Partnerség a várossal

Mint fogalmazott, számítanak a helyi beszállítókra és a jövőbeli alkalmazottakra, valamint az egyetemre és szakképzési centrumra egyaránt. – Őszintén remélem, hogy miután a nyíregyháziak megismernek minket és működésünket, csatlakoznak hozzánk, hogy együtt írhassuk tovább a Sunwoda történetet. Ez vonatkozik a helyi beszállítókra és a jövőbeli alkalmazottakra egyaránt. Támaszkodunk rájuk; számítunk rájuk, és örömmel tesszük őket a Sunwoda ökoszisztéma és család tagjaivá.

Fenntartható gyárat építenek

 – Partnerségünk alapvető eleme, hogy ügyeljünk egymás értékeire, így Magyarország legszigorúbb alapelvei és normái szerint fogunk működni. Ez magában foglalja a környezet védelmét; ezért fenntartható gyárat fogunk építeni. 100%-ban zöldáramot szerzünk be, napelemparkot telepítünk, miközben tisztítjuk és újrahasznosítjuk szennyvizünket – emelte ki Dai Zhihua, a Sunwoda alelnöke.

Elismerik a magyarországi beruházási környezetet

Yang Chao, a Kínai Népköztársaság Budapesti Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője kiemelte, a magyarországi beruházások a két ország együttműködésének fontos eredményei, és a közös fejlődés alapja a kölcsönös tisztelet. Magyarország fejlődésükben partner, ezért ők is támogatják a magyar fejlődési célokat. – A kínai cégek magyarországi beruházása mutatja, hogy a kínai cégek elismerik a magyarországi beruházási környezetet, amely annak is köszönhető, hogy kiváló gazdasági és stabil politikai környezetet tudnak biztosítani.

Befektetésösztönzési stratégia, kormánytámogatással

A sajtótájékoztatón dr. Kovács Ferenc polgármester azt mondta, a város 2019-ben jól végiggondolt, tudatos stratégia mentén kezdett bele az ipari parkjának bővítésébe, hiszen a munkahelyteremtés folyamatos feladat. Törekvéseiket megismerve a kormány is partnerként csatlakozott a fejlesztési elképzeléseikhez, hiszen összesen 192 milliárd forinttal támogatja a Nyíregyházi Ipari Park infrastruktúrájának kiépítését.

A Sunwoda a harmadik érkező

A korábban betelt 130 hektár után az ipari park új része 640 hektár területű, s a beruházások már zajlanak: az elektromosautó-iparhoz kapcsolódó dél-koreai W-Scope és a BMW-beszállító német Boysen elkezdte az építkezést. Hosszú tárgyalássorozat és egyeztetések után Kína és a világ egyik meghatározó akkumulátorgyártója, a Sunwoda is Nyíregyházát választotta.

Energiatudatosság és társadalmi szerepvállalás

– A Sunwoda globálisan is az egyik legfejlettebb technológiával rendelkező, fenntartható gyártóegységét telepíti majd Nyíregyházára. Megnyugtató, hogy a cég működése során kiemelt figyelmet fordít az energiatudatosságra, a környezetvédelemre és csatlakoztak önkormányzatunk erre vonatkozó monitoring rendszeréhez. Munkaerő, és a beszállítók tekintetében a helyiekre szeretnének támaszkodni, ami nagy segítség lehet ahhoz – s a jövőnket jelenti –, ha a képzett, karrierre vágyó fiataljainkat itthon tudjuk tartani, vagy haza tudjuk hívni. Tárgyalásaink során pedig megegyeztünk abban is, hogy társadalmi szerepvállalásaikon keresztül több területen is aktívan bekapcsolódnak a város életébe – emelte ki a polgármester.

Kiemelt szempont a környezetvédelem

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hazánkban ez az idei évben bejelentett legnagyobb beruházás eddig. A tárca vezetője leszögezte, a Sunwoda számára a környezetvédelem kiemelten fontos, a gyár teljes vízigényének 90 százalékát tisztított szennyvízből fogják biztosítani, és pusztán kézmosási, ivási és egyéb hasonló célokból fognak ivóvizet felhasználni, ráadásul szennyvíz-előkezelőt is építenek. A cég napelemparkot is telepíteni fog, és így alapvetően megújuló energiával biztosítják majd az üzem működését, ami elősegíti, hogy Magyarország továbbra is azon kevés ország között lehessen, amelyek a károsanyag-kibocsátásuk csökkentése mellett tudják növelni a gazdasági teljesítményüket.

Szigorú feltételek, legmodernebb technológia

– A vállalat nemhogy csak azt vállalja, hogy betartja a magyarországi, egyébként európai összevetésben is rendkívül szigorú előírásokat, hanem azt is, hogy még szigorúbb feltételeket szab a maga számára, és a magyar szabályokhoz képest többlet kötelezettségeket is vállal. Ráadásul a Sunwoda a most jelenleg elérhető legmodernebb technológiát hozza ide Magyarországra és csatlakozik az önkormányzati monitoring rendszerhez, amely biztosítja a levegő-, talaj- és vízszennyeződések megelőzését – mondta Szijjártó Péter.

Máshol a Greenpeace is üdvözli a hasonlókat

A miniszter jelezte, több ország is hatalmas versenyben volt a beruházásért, Magyarország számára hatalmas elismerés, hogy minket választottak. Majd ennek kapcsán kiemelte, nemrégiben jelent meg, hogy a világ egyik vezető autóipari vállalata nagy elektromos akkumulátorgyárat épít az Egyesült Királyságban. Szeretném jelezni, hogy az első szervezet, amely üdvözölte a gyárnak a felépítését, az a Greenpeace volt, ezért kérek mindenkitől majd óvatosságot és körültekintést akkor, amikor magvas véleményeket fogalmaz meg erről a beruházásról.

Egyszerre gazdasági és környezetvédelmi kérdés a fejlődés

A miniszter hangsúlyozta, kétségtelenül az elektromosautó-ipar nagy gyárépítései fogják meghatározni, hol lesz gazdasági növekedés és hol nem, ráadásul ez nem csupán gazdasági, hanem környezetvédelmi ügy is, mivel a közlekedési szektor adja jelenleg a globális károsanyag-kibocsátás 14 százalékát. Majd figyelmeztetett, azok az országok, amelyek megszerzik ezen új világgazdasági korszak legnagyobb beruházásait, győztesek lesznek, és mindazok, akik erre nem képesek, azok a vesztesek kategóriájába fognak kerülni – fogalmazott.

A Sunwoda építkezése jövőre indul, és a tervek szerint 2025 legvégén kezdődik el a termelés.

A minisztériumi sajtótájékoztató teljes anyagát az összes beszéddel együtt a Nyíregyháza Most című műsorunkban láthatják, valamint a nyiregyhaza.hu városi webportálon.