Strongwoman: nyíregyházi siker a jászberényi állomáson

A mindössze élete második Strongwoman-versenyén szereplő Koczkás Éva bizonyult a legjobbnak a CESA Strongwoman-liga 3. fordulójában Jászberényben. A nyíregyházi sportoló régi vágyát valósította meg azzal, hogy az erőemelő szakágból átnyergelve idén tudatosan is elkezdett erősember-számokra készülni Kónya Gergő felkészítése mellett. Jászberényben a lényegében hazai pályán versenyző, az összetettet vezető Bordás Dorinával küzdöttek óriásit.

Óriási küzdelmet hozott Koczkás Éva és Bordás Dorina között a jászberényi Strongwoman-forduló. A Közép-európai Erősember-szervezet égisze alatt lebonyolított versenyben mindössze egy szám és egy pont döntött a két rivális között a 70 kilogramm feletti kategóriában.

„Nagyon jó élmény volt a verseny. Egyedül a kamionhúzástól és az autótartástól tartottam kicsit még – nyilatkozta a siker után a Prémium Médiának Koczkás. – Ettől a kettőtől azért tartottam, mert nem tudtam külön gyakorolni. Kezem-lábam remegett, amikor oda kellett állni, de elégedett vagyok azzal, ahogyan sikerült. Visszagondolva a végén még az autóemelés is ment a legjobban.”

Az 52 évével a mezőny korelnökének számító Koczkás a rönknyomásban, a lengő- és koffercipelésben, valamint autófelhúzásban volt a legjobb. Utóbbi volt az utolsó szám, így ez döntött az aranyérem sorsáról, ebben pedig 30 ismétlésig jutott, míg az összetett élén álló Bordás huszonhárom felhúzást hozott össze.

A nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban biztonsági őrként dolgozó sportoló korábban erőemelésben ért el kiváló eredményeket, többszörös magyar bajnok, emellett a 2018-as egri GPC-világbajnokságon fekvenyomásban Masters-aranyérmes lett, erőemelésben a kategóriájában második, összetettben harmadik helyen végzett. Mint elárulta az általános erőállapota miatt nem is aggódott.

„A kerékforgatásban kell még fejlődjek. Úgy érzem, erőből menne, de mivel asztmás vagyok, ez terhel meg a legjobban. Az átforgatás előtt fel kell emelni, átfogni rajta, eközben a mellkast terheli a kerék, ami számomra nehézséget okoz. Ezen kell még csiszolnunk. Még több a tüdőkapacitást fejlesztő gyakorlatot kell végezzünk a jövőben. Az a lényeg, hogy most egy perc alatt a négy forgatás megvolt. Az idő most nem érdekelt, csak az, hogy végig csináljam”

– árulta el. A hetente minimum hat edzéssel készülő, ezek közt legalább egyszer Nyíregyháza és Csárdaszállás közt ingázó Kockás, aki főállása mellett személyi edző, illetve tartalékos katona is, hosszabb távon a nemzetközi mezőnyben is megmérettetné magát.

„Mindig Fekete Laciékat néztem, ő volt a példaképem. Sokáig erőemelőként versenyeztem, aztán elkezdtünk Kónya Gergővel együtt dolgozni, az ő felkészítésével vágtam neki a sportágnak. Szeretném igazán komolyan venni a sportot és egy nagy nemzetközi versenyen is részt venni minél hamarabb. Remélem, ez összejön”

– tekintett előre. A 70 kiló alatti kategóriát Balogh Nóra nagy fölénnyel nyerte, mögötte a második helyért és a dobogóért dúlt öldöklő csata, a másodiktól az ötödik helyig a végelszámolásnál mindössze három pont volt az indulók közt.