Stratégiai megállapodást kötött a kormány az Unileverrel

Összesen 12 gyártósoron évente 260 millió flakon háztartási tisztítótermék készül az Unilever nyírbátori gyárában. A multicég a nyírségi üzeme mellett Röszkén és Veszprémben is rendelkezik egységgel, ezekben élelmiszert állítanak elő. Az Unilever közel 1800 főt alkalmaz a gyárakban, és éves árbevétele tavaly 83 milliárd forint volt.

Folyamatosan fejleszt is az Unilever Magyarországon. Ma Nyírbátorban egy több mint 1 milliárd forint értékű új gyártósort adott át Szabó László, a külgazdasági- és külügyminiszter-helyettes, valamint Harm Goossens. Az Unilver közép-kelet-európai vezetője köszöntőjében méltatta a nyírbátori gyár teljesítményét.

– Ez a gyár a legnagyobb és legjobb eredményekkel üzemelő háztartási tisztítószereket előállító gyár Európában – mondta Harm Goossens. –  Tökéletes a földrajzi elhelyezkedése, és éppen ezért az elmúlt években folyamatosan fejlesztettünk, ezzel éves szinten 8–10 százalékkal növeltük a gyártási kapacitást. Ettől lett ez a legjobban működő gyáregységünk.

Az Unilever tevékenységét ma a kormány stratégiai partnerség aláírásával ismerte el. A kormány nevében Szabó László külgazdasági- és külügyminiszter-helyettes kiemelte, az Unilever 80 százalékban exportra termel, így jelentősen hozzájárul az ország gazdasági teljesítményéhez.

[REKLAM]

– Nagyon fontos, hogy minél jobban nőjön az export, minél dinamikusabban nőjön, de az export minősége is számít, hogy minél nagyobb hozzáadott érték jöjjön létre Magyarországon – mondta. – Ez által lesz igazán tartós a növekedés, ez által fogják a gyárak is úgy érezni, hogy érdemes Magyarországra befektetni, érdemes munkahelyeket, újabb beruházásokat létrehozni, mert így tudunk egymásnak kölcsönösen segíteni.

A külgazdasági és külügyminiszter helyettes Nyírbátorban arról is beszélt, hogy az elmúlt években Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 645 millió euró értékű beruházást valósítottak meg a gazdasági társaságok, és 5500 új munkahely jött létre. Hozzáfűzte, ha az elbírálási fázis alatt lévő projektek megvalósulnak, akkor további 165 millió eurós beruházás érkezik a megyébe, ami 1900 új munkahelyet teremt.

Z. Pintye Zsolt