Stratégiai együttműködés és fejlesztési pályázatok az idei év utolsó közgyűlésén

 

Elismerések átadásával kezdődött az idei év utolsó közgyűlése a városházán. A Nyíregyháza Város Nívódíja kitüntetést Révész Bálint vállalkozó vehette át. A Révész Cégcsoport napjainkban Magyarország és Európa egyik legmeghatározóbb fuvarozási, szállítmányozási és logisztikai szolgáltatója. Elkötelezettségével, kitartó, felelősségteljes és jövőbe mutató tevékenységével jelentősen hozzájárult Nyíregyháza város gazdasági életének gyarapodásához.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

A Nyíregyháza Városért Bencs Kálmán Díjat Dr. Szilassy Géza főorvos kapta. Tősgyökeres nyíregyházi családból származik, kiemelkedő szakmai tevékenységén túl sokat tett az elesettek és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok megsegítéséért. Az országos és helyi közéletben is hosszú évtizedekig volt meghatározó személyiség. Az önkormányzat ezek mellett Bencs Kálmán Emlékérmet adományozott a Kutyafája Közhasznú Egyesületnek.

EGYÜTTMŰKÖDÉS DEBRECENNEL

A két közgyűlés között történt események összefoglalóját fontos információkkal egészítette ki Dr. Kovács Ferenc polgármester. A Fenntartható turizmusfejlesztés a Helyőrségi Művelődési Otthon revitalizációja által című pályázat támogatási kérelmét nettó 755.647.560,-Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélték. A projekt megvalósítása 2018. januárjában megkezdődhet. November 29-én támogatói döntésben részesült a Fenntartható városi közlekedésfejlesztés című felhívásra benyújtott projekt is, a Csomópont és kerékpárút fejlesztés Nyíregyházán. A megítélt támogatási összeg: 685.112.500- Ft. A projekt keretében 13 utcát érintően a városközpont és 3 városrész (Kertváros, Érkert, Jósaváros) között valósul meg az akadálytalan kerékpáros forgalom. A projekt részét képezi még a Kállói út – Ady Endre utca – Czuczor Gergely utca csomópont átépítése és a Kállói út – Tünde utcai csomópont átépítése is.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

A napirendek tárgyalása során a képviselők egyetértettek azzal, hogy Nyíregyháza önkormányzata hosszú távú stratégiai együttműködési megállapodást kössön Debrecen önkormányzatával. A városok együttműködésének kiemelt célja az Észak-Alföldi régió versenyképességének növelése, az Európai Unió fejlettebb régióihoz való felzárkózás előmozdítása, a régió megtartó erejének növelése, az optimális munkaerő-piaci viszonyok kialakítása, a lakosság, a szakképzett munkaerő elvándorlásának megállítása, a városok közlekedési stratégiájának összehangolása, valamint a sport, a civil- és az ifjúsági kapcsolatok kölcsönösen előnyös elveken alapuló erősítése.
Dr. Adorján Gusztáv, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője elmondta:

A megállapodás történelmi jelentőségű mindkét város életében, hiszen hosszú ideig volt egy egészségtelen rivalizálás. Pedig együtt sokkal könnyebb, mint külön-külön, hiszen a fejlesztésben hihetetlen lehetőségek nyílnak az élet sok területén.

Nagy László az MSZP önkormányzati képviselője elmondta, minden nagyvárossal hasznos lehet az együttműködés, főleg akkor, ha gazdasági előnyök is származnak. Debrecennel számos ponton rivalizálásban vagyunk, az együttműködéssel felzárkózhatunk.
Béres Csaba a Jobbik önkormányzati képviselője úgy látja, a két város meghatározó szerepet tölt be az Észak-Alföldi régióban, ezért a közös munka és projektek számos területen jelenthetnek fejlődést.

MEGÚJUL A KRÚDY VIGADÓ

Az önkormányzat tulajdonát képező Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő városrészen található két területre vételi szándékot nyújtott be a Valerton Kft. A társaság a tulajdonában lévő Krúdy Vigadó épületének felújítási és újrahasznosítási terveit elkészíttette. A beruházás során az eredeti állapot helyreállítása mellett használható funkciókat kíván kialakítani.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

A telekalakítás után az ingatlan északi oldaláról közelíthető meg gépjárművel az épület pinceszintje, így a gépjárműforgalom elkerül a Vigadó délen lévő főbejáratától, illetve lehetőség nyílik egy dísztér kialakítására a területen. Az épület nyugati oldalán vendégparkolók kialakítására és a terasz bővítésére nyílik lehetőség.

DROGPREVENCIÓ ÉS IFJÚSÁGI FELADATOK

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság nyílt pályázatot hirdetett a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok működési feltételeinek biztosítására, és programjainak támogatására, amelyre Nyíregyháza önkormányzata pályázatot nyújtott be. Tanulmányúton szeretnék megismerni a drogterápiás intézményeket, amelyre itthon is szükség lenne.
A képviselők megtárgyalták az Ifjúsági Ház működtetéséről és a 2018. évi ifjúsági feladatok ellátásáról szóló előterjesztést. Az önkormányzatnak továbbra is célja az értékteremtő ifjúsági programok létrehozása, a gyermek- és ifjúsági korosztály aktív részvételével történő kulturális programok szervezése, melyeknek szervesen illeszkednie kell a Nyíregyházán működő gyermek- és ifjúsági közösségek, szervezetek szakmai munkájához. A Kulturális Életért Közhasznú Egyesület aktív tagja a Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztalnak, valamint ifjúságügyi tevékenysége révén nagymértékben hozzájárul a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Ifjúsági Koncepciójának megvalósításához. Ezért meghosszabbítják a haszonkölcsöni szerződést a Mustárházra és közel 6 millió forinttal támogatják a munkát.

SIKERES FEJLESZTÉSI PÁLYÁZATOK

A képviselők tájékoztatót hallgattak meg a város elbírálás alatt lévő, megvalósítás alatt álló és lezárás alatt lévő pályázatairól. Nyíregyháza Önkormányzata az elmúlt időszakban is igyekezett megragadni és lekötni mind az uniós pályázati programok, mind pedig a hazai intézményrendszer által kínált forráslehetőségeket. Több pályázat benyújtása megtörtént, és számos már pályázat pozitív elbírálásban részesült.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

Emellett a hazai és európai uniós pályázati lehetőségek mellett számos beruházás megvalósítására ad lehetőséget az elsősorban kormányzati forrásból megvalósuló Modern Városok Program is. A közgyűlés most arról döntött, hogy támogatják a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció keretében benyújtott, a nyíregyházi Ózoon Hotel és Vendégház fejlesztése című, 203 millió forintos tervezett összköltségvetésű pályázatot.

ÚJ AUTÓBUSZ MENETREND

Napirendre kerültek az önkormányzat és az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. között megkötött Közszolgáltatási Szerződéshez kapcsolódó intézkedések. A korábban meghirdetett menetrend érvényességi időtartama december 09-én lejárt. A szolgáltató ezért elkészítette és megküldte a Nyíregyháza Város Helyi Autóbuszjáratainak Menetrendi Tájékoztatója című aktualizált menetrendi naptárát, amelynek érvényességét 2018. június 30-ig hosszabbítják meg.

 

Szoboszlai Tibor