Strandfoci Sóstón - sport, lángos, buli, remek hangulat és parázs meccsek

Napsütés, strand, homok. Néhány éve a nyárhoz már a labda is hozzátartozik. Hetedik alkalommal rendezik meg Sóstón a strand területén azt a focitornát, melyre idén 44 gárda nevezett, köztük négy női csapat, melyek izgalmas meccseket vívtak, és a Nyírség NSC végzett az élen. Csütörtökön elkezdődtek a küzdelmek a csoportmeccsekkel, és egyre nagyobb a presztízse a tornának, de továbbra is jó hangulat jellemzi.

- A buli jelleg is megmaradt, hiszen egy-egy mérkőzés után strandolhatnak, lángost ehetnek a játékosok, de mindenki komolyan veszi a találkozókat, szeretnék megnyerni a Sóstó-Gyógyfürdők – Nyíregyházi Sportcentrum Strandfoci tornát – mondta Dajka László főszervező.

A strandfoci a világ minden táján egyre népszerűbb. A csapatok látványos meccseket vívnak, és mivel a homokban nehéz vezetni a labdát, ezért a játékosok főleg a levegőben próbálják megjátszani azt. Komoly fizikai állóképességre is szükség van, mivel sokkal nehezebb mozogni a mély homokban, mint salakon vagy füvön. A találkozók eddig nagyon sportszerűek voltak, még nem volt kiállítás. Vannak viszont olyan szabályok, melyek betartása nagyon fontos.

- Figyelnünk kell az öt másodperces szabályra és a szabadrúgások elvégzésére. A csapatok nagyon felkészültek, tisztában vannak azzal mit lehet, és nagyon sportszerűek is, még nem kellett kék lapot adnunk - mondta Szabó István játékvezető.

A strandfoci Brazíliából indult, és a tengerparti játék hamar meghódította a világot. A Fatum Property Kupáért minden évben nagy csata volt, és a korábbi hat tornán még egy győztes sem tudott duplázni. Ezúttal is az ország távolabbi pontjairól is érkeztek csapatok, összesen 17 településről jött nevezés. A torna pénzdíjas, de nem csak a legjobb együtteseket, hanem a legjobb játékost és kapust is jutalmazzák a szervezők. A négynapos rendezvény az ország legnagyobb strandfoci fesztiválja lett.

Dankó László

Fotó:Trifonov Éva