Strandfoci és sárkányhajó verseny
Idén is megrendezik Sóstón a Strandfoci Fesztivált. Több mint negyven csapat négy napon át küzd a homokban. A sportág egyre népszerűbb a világ minden részén. Július 23-án is benépesülhet Sóstó, ekkor sárkányhajó és főzőversenyt tartanak.

 A ma ismert strandfocit a brazil tengerpartokon, majd később Kaliforniában játszott akrobatikus labdarúgás inspirálta. 1992-ben egy kísérleti bajnokságot rendeztek Los Angeles-ben, ahol megalkották a játék szabályait, melyek jórészt a mai napig változatlanok maradtak. Magyarországon is egyre népszerűbb a sportág. Sóstón például ötödik alkalommal rendezik meg a Sóstó-Gyógyfürdők–Nyíregyházi Sportcentrum országos pénzdíjas tornát a Fatum Poperty Kupáért.

- A csapatok nyolcvan százaléka visszajáró, és egy hét alatt teljes is lett a létszám. 17 településről több mint 600 játékost várunk, akiket a családok is elkísértek - mondta Dajka László főszervező.

A nyíregyházi torna pénzdíjas, a győztes csapat 100 ezer forintot kap, és egy évig őrizheti a vándorserleget. A torna csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart. A negyven férfi csapat mellett idén négy női együttes is nevezett. Július 23-án is várják a mozogni vágyókat, ekkor rendezik ugyanis a sóstói tavon azt a Sárkányhajó versenyt, melyre ingyenes a nevezés. Tíz fős csapatokat várnak a szervezők, aznapra pedig Barkács-Bogrács néven amatőr főzőversenyt is hirdetnek.

- Szeretnénk, ha a hagyományos ételekkel szemben extrém, különleges dolgokat készítenének a csapatok. Ehhez biztosítjuk a húst, a helyet, a sátrat, a padokat, a többi már a nevezőkön múlik - mondta Podlovics Lajos a Sóstó Gyógyfürdők Zrt. értékesítési vezetője.

A korábbi években ebben az időpontban tartották az úszó alkalmatlanságok versenyét, de miután a tó környezetét parkosították idén már nem tudják megrendezni az eseményt. E helyett mérhetik össze erejüket a sárkányhajók, a viadalok mellett pedig számos koncerttel és szórakoztató programmal is várják az érdeklődőket Sóstón.

Dankó László