Stabat Mater

Dvorák Stabat Mater című oratórikus művét adták elő a művészek a Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermében. A mű az egyházi zeneirodalom egyik legjelentősebb alkotása, amely Szűz Mária keresztfa mellett átélt fájdalmáról szól. Az alkotásban megjelenik a cseh zeneszerző személyes tragédiája is,  hiszen három gyermeke elvesztését követően komponálta a darabot. Az estén a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar volt a hangszeres apparátus megszólaltatója, az énekkar pedig a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar volt. Szólistaként Biri Gergő, Kazár Ticiána, Rendes Ágnes és Kiss András vett részt a darabban.

 

Egyensúly a kórus és a szólisták között

 

Szabó Soma karmester azt mondta, nagyon finoman kiegyensúlyozta a zeneszerző a tíz tételt a szólisták és a kórus között. Hozzátette, a gerincét mégis a kórus viszi a darabnak, hiszen majdnem minden tételben megjelenik a kórus hangja. Csupán egy-két olyan szóló tétel van, amelyik nélkülözi a kórus szerepét.

További képekért kattintson a fotóra!

Az énekeseket kihívás elé állította a nem mindennapi darab. A basszus szólista Kiss András, az Operaház magánénekese volt. Azt mondta, nem tud az ember hétköznapi módon hozzáállni ehhez a darabhoz, annyira szakrális. Hozzátette, annyira fantasztikusan átitatja ez a zenét, hogy nem lehet közömbösen hozzáállni, teljesen felemeli a lelket.

 

Készül a következő évad

 

A Stabat Mater a Filharmónia utolsó előadása volt ebben az évadban. Jövőre ismét színvonalas művekkel várják a zeneszeretőket: fellépnek a Kodály Filharmonikusok, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar Miklósa Erika operaénekesnővel, de színpadra lépnek a Szabolcsi Szimfonikusok is Gál Tamás vezényletével. A következő évadot a Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zárja.

M. E.

(Fotó: Trifonov Éva)