Sportos szakmai nap

Moldvai táncot tanultak egymástól az Eszterlánc Északi Óvoda óvodapedagógusai azon a nevelés nélküli munkanapon, amelyen az intézményhez tartozó valamennyi tagóvoda dolgozója részt vett.

A gyermek örök, csak a módszer változik

A kilenc nevelési intézményből érkezett közel 200 dolgozó a délelőtt folyamán szakmai előadáson vett részt, ahol a játék szerepére és jelentőségére hívták fel a figyelmet. Dr. Pálfi Sándor előadásán módszertani témákról beszélt a szakembereknek, mert bár a gyerek örök, a nevelésükben alkalmazott módszerek folyamatosan változnak. A szakmai tájékoztatót követően az óvodák partnereikkel beszélgettek az intézményeket érintő feladatokról, hiszen a második alkalommal megrendezett sportos szakmai napon részt vett dr. Horváthné dr. Veisz Katalin és Ágoston Ildikó, az érintett településrészek önkormányzati képviselői, valamint Kertész Sándorné óvodai referens is.

További képekért kattintson a fotóra!

Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere a nevelés nélküli munkanapon fontosnak ítélte meg azt, hogy az óvodapedagógusok folyamatosan képezzék magukat. Úgy fogalmazott, szükség van egymás tapasztalataira, és egymás módszereinek elsajátítására annak érdekében, hogy a város óvodás korú gyermekei megfelelő ellátásban és nevelésben részesüljenek az óvodákban. Az alpolgármester hozzátette, egy ilyen lehetőség abban is segít az óvodapedagógusoknak, hogy olyan szakemberekkel találkozzanak és beszéljenek, akik szintén 3–6 éves korú gyermekekkel foglalkoznak. A védőnők és a házi gyermekorvosok nagyban tudják segíteni az óvodapedagógusok felelősségteljes munkáját.

A hatékony munka érdekében fontos a kikapcsolódás

Az óvodák dolgozóit szabadidős programok is várták: sportvetélkedőkön, focimérkőzésen, asztalitenisz-bajnokságon és zumbafoglalkozáson szakadtak ki a nevelőmunkából.
Szikszainé Kiss Edit, az Eszterlánc Északi Óvoda intézményvezetője második alkalommal rendezte meg az intézmények dolgozóinak a szakmai napot azért, hogy a gyermekekkel foglalkozó szakemberek kiszakadjanak a mindennapokból és megújult erővel foglalkozzanak az óvodáikba járó 1100 kisgyermekkel.

Néptánc, zumba, seprűtánc

Az óvodapedagógusokat a néptánc és a seprűtánc, valamint az egész napos közös elfoglaltság szakmailag is közelebb hozta egymáshoz. Az óvodák dolgozóinak a programok mellett lehetőségük nyílt arra is, hogy kötetlenül beszélgessenek és egy kicsit feltöltődjenek.

A közös ebédet követően délután a zenéé volt a főszerep, de egészségmegőrző programok is várták az Eszterlánc Északi Óvoda 9 tagintézményének dolgozóit.
Az intézményben gondoltak azokra a szülőkre és gyermekeikre is, akik a nevelés nélküli munkanapon nem tudták megoldani a kicsik elhelyezését. Őket a Ferenc körúti tagintézmény óvónői fogadták.

Hamarosan beiratkozás!

Az óvodák dolgozóinak szükségük is volt a kikapcsolódásra, hiszen hamarosan a beiratkozáson várják az intézmények legújabb gyermekeit. Idén április 27-én és 28-án kell a harmadik életévüket betöltött gyerekeket beíratni a 2015-16-os nevelési évre az óvodákba. Újdonság, hogy a szülő három intézményt jelölhet meg a jelentkezési lapon, rangsorolva, melyik intézményt szeretné gyermekének a leginkább. A jelentkezés nem jelenti az automatikus felvételt, a körzeti óvodákban azonban minden gyermeknek helye van. A felvételről júniusban írásban értesítik az óvodavezetők a szülőt vagy a gondviselőt.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)