Sportemberből iskolaigazgató és képviselő

Ráadásul annak ellenére tudott gyökeret ereszteni szerte a megyében, hogy ő nógrádi, és serdülőként még a salgótarjáni első osztályú csapatban focizott. Nyíregyházán, az akkori Bessenyei Főiskolán 1983-tól végezve a testnevelés–földrajz szakot, már távol- és hármasugró atlétaként alakított nagyot: országos ötödik helyig és junior válogatottságig vitte. Friss diplomásként pedig a Kálmánházi Általános Iskolában kezdett, Szabolcsban maradva.

 

Az első kihívás

 

Egy év után a korabeli 9-es iskolába hívták, s épp csak eltelt a vezetői kinevezéshez szükséges öt év gyakorlata, mikor az első nagy kihívás érte: Hodászra hívták igazgatónak, ahol letette a névjegyét. – Korunkat megelőzve több település integrációjával szakiskolát hoztunk létre, tankonyhát alakítottunk ki, miközben felpezsdítettük a kulturális életet feleségemmel, az onnan származó Nórával, aki örökös szenvedélyének, a táncnak hódolva ma művészeti iskolákat vezet – mondja.

 

Nagyecseden át az Apáczaiba

 

Az eredményeit látva, 2001-ben Nagyecsedre hívták, majd 2007-ben a megyeszékhelyről keresték, ekkor lett az Apáczai (korábban: 2-es Gyakorló) Általános Iskola igazgatója, mely idén hatvanéves. A nehéz helyzetben végrehajtott szükséges racionalizálás után az egyedi arculat kialakítására törekedett, széles spektrumon kínálva a képzési lehetőségeket: a dráma-tánc és egyéb művészeti ágak mellett több sportágban (kosárlabda, streetball, aerobik és sakk) diákolimpiai döntős és győztes csapataik vannak, s az iskola stabilan működik a nyári fenntartóváltás után.

 

Több településen is megválasztották

 

Andó Károly közéleti szerepvállalása még az 1990-es évek második felére esik, ekkor lett a Fidesz tagja, majd később a 9. számú, akkor mátészalkai országgyűlési választókerület elnöke. – Mindhárom településen megtiszteltek a választók a bizalmukkal, így az igazgatói-tanári pályafutásom mellett képviselőként is folyamatosan dolgoztam és dolgozok. Nyíregyházán dr. Kovács Ferenc polgármester kért fel 2014-ben a jelöltségre, s a kibővült, a belváros jelentős részét érintő 4. számú körzetben szereztem mandátumot, mely a bokortanyák egy részét is magában foglalja – mutatja be a területet.

 

Belváros és bokortanyák

 

Ez utóbbit egyébként az igazgató-képviselő kiemelten fontosnak tartja. Mint emlékeztet: az 1956-ban indult iskola vállalta fel annak idején a bokortanyasi tirpákok oktatását, s ez a bizalom mai napig megvan az intézmény iránt. – Fantasztikus a Nyíregyházát két és fél százada újraalapító, dolgos tirpákok szellemisége, mely még ma is él. Szeretném őket jobban felkarolni, s nemcsak az utak felújításával javítani az életminőségüket, hanem a hagyományaik megőrzésében is segíteni őket – mondja a terveket.

 

Piaci sikertörténet

 

Ami pedig a belső részeket illeti: átalakult körzetének központja, a Búza téri piac teljes körű modernizálása sikertörténet, mely így az ország legnagyobb fedett piacává is vált. A beruházássorozat zárásaként még újabb parkolókat alakítanak ki a környékén. S emellett sorolja az út- és járdafelújításokat, melyek az átgondolt önkormányzati fejlesztési stratégia részeként az ő körzetét is érintették.

 

Célkitűzős hitvallás

 

A kétgyermekes, s a pedagógus szakma egyik legmagasabb elismerését megkapó, Apáczai-díjas igazgató a névadótól választott idézettel fogalmazza meg hitvallását, amit egyébként kőbe is vésetett az iskola területén: „Mindenekelőtt a legnagyobb célt tűzd magad elé” – és ez legyen reális, teszi hozzá. Az övé az iskola hosszú távú megtartásán, sikeres menedzselésén túl a körzetében lakók életminőségének javítása, amely kapcsán a Rákóczi utcán kialakított helyiségben várja időről időre fogadóóráján a kéréseket, ötleteket, javaslatokat.

Tarczy Gyula