Sportcélú támogatások 2021-ben
Sportcélú támogatások 2021-ben

Január közepén jelentek meg (a Nyíregyházi Naplóban is) a sportcélú támogatások pályázati felhívásai. Akkor dr. Kovács Ferenc egy közösségi média posztban utalt rá, bízik benne, hogy a járványhelyzet enyhülésével hamarosan visszaállhat a régi rend, „de emellett is fontos, hogy ebben a nehéz időszakban se engedjük el a nyíregyházi sportszervezetek kezét, segítsük mindennapi működési, versenyeztetési kiadásaikat; ösztönözve őket, hogy a későbbiekben is aktívan járuljanak hozzá sportéletünk magas színvonalához, és sikereik által tovább öregbítsék városunk hírnevét”. Az önkormányzat sportreferense, Hornyák Enikő arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a tavalyihoz képest több pályázat érkezett be.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere a Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság hatáskörében eljárva döntött a 2021. évi sportcélú támogatásokról és a 7 sportkeretre beérkezett 153 pályázatból 146-ot részesített támogatásban, összesen 52,54 millió forint összegben.

Diák- és parasport

A városi sportkoncepció irányelvei alapján kiemelt területként részesült támogatásban a szabadidő- és diáksport, valamint a korábbi évben elindult növekedést megtartva idén is magas a parasportkeret terhére támogatott civil szervezetek száma. A pandémia miatt a városi intézmények sportfeladatait ellátó diáksport egyesületek és iskolai sportkörök számára egy csökkentett, 12,6 millió forint összegű alaptámogatást osztottak ki, tartalékot hagyva esetleges későbbi eredményességi jutalmazások és diáksport események finanszírozására.

Szabadidősport és kiemelt sportrendezvények

Szabadidősport terén közel 7,48 millió forint összegben a már hagyománnyá vált rendezvények mellett számos új kezdeményezés megvalósítása is támogatásban részesült, rendszeres mozgási lehetőséget biztosítva és nagyban hozzájárulva az egészséges életmódot népszerűsítő új sportesemények megrendezéséhez is. A helyi szervezetek aktív közreműködésének köszönhetően várhatóan az idei év is gazdag lesz országos és nemzetközi sporteseményekben, melyekre összesen 6 millió forint támogatást biztosít az önkormányzat. Természetesen mindezen események a járványhelyzet függvényében és az előírásoknak megfelelően valósulnak majd meg.

Egyesületek, utánpótlás

Egyéb versenysportkeret terhére 20 sportszervezet összesen 11,6 millió forint összegű támogatást nyert el, ezzel segítve a járványhelyzet okozta nehéz körülmények ellenére is az egyesületekben folyó magas szintű utánpótlás-nevelést és városunk hírnevének öregbítését a hazai bajnokságokban. Az egyesületek részére biztosított működési hozzájárulások mellett a már kiemelt eredményeket elért sportolók számára további támogatásokat ítéltek meg. Az országos és nemzetközi versenyekre való felkészülés és részvétel finanszírozása céljából 41 tehetséges nyíregyházi sportoló összesen 7,66 millió forint összegben részesült sportösztöndíjban, 7 fő részére pedig további 5 millió forint összegű támogatás segíti az olimpiai kvalifikáció megszerzését. A két kereten fennmaradó tartalék az olimpián részt vevő sportolók és edzőik jutalmazása céljából elkülönítésre kerül.

Több száz szervezetnek segít

– A megítélt támogatások által több száz nyíregyházi szervezet éves működési, versenyeztetési és rendezvényszervezési kiadásait segíti az önkormányzat az idei évben, ezáltal is tovább gazdagítva a városi sportéletet. A  támogatottak értesítése megkezdődött, a szerződéseket áprilisban kötjük. Bízunk benne, hogy a pandémiás helyzet csillapodásával visszatérhetünk a régi kerékvágásba és a megítélt támogatások által sikeres 2021-es évet zárhatunk a sport területén is – fogalmazott Hornyák Enikő sportreferens.