Sószobát kapnak a nyíregyházi gyerekek

A légúti betegségek a leggyakoribbak a 14 évnél fiatalabb gyerekek körében. Egy felmérés szerint az orvosi rendeléseken megjelenők több mint fele szenved ebben a betegségtípusban, az arányuk pedig az allergiások növekedésével egyre magasabb.
Szakemberek szerint ennek fő oka a korosztály ilyen típusú betegségekre való fogékonysága mellett a családi és környezeti tényezőkből levezethető hajlam, valamint a szociális helyzet is.
A legtöbb légúti megbetegedés az alapellátás keretein belül ugyan kezelhető, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek kiválthatók egy-egy jól felszerelt ellátást nyújtó szószobával is.

– Egy nagyon hasznos segítség lesz, hosszútávon az egészség megőrzését és a betegség megelőzését szolgálja. A kialakítandó sószobát a rászorulók vehetik igénybe, a hasznát pedig mérésekkel is tudjuk bizonyítani – emelte ki Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója.

 

INGYENES LEHETŐSÉG

 

A nyíregyházi, illetve a városhoz tartozó gyermekorvosok javaslatára tehát ingyenesen tudják majd igénybe venni a gyerekek az új sószobát. A lehetőség körülbelül 15-20 ezer gyermeket érint. A megvalósításhoz a Rotary Club Nyíregyháza másfél millió forinttal járult hozzá.
– Abból a finanszírozásból, amit az egészségügy kap ilyen központok kialakítására, nincs lehetőség. A Rotary vállalta föl azt a szerepet, hogy ennek a pénzügyi hátterét biztosítja. Teszi ezt részben a saját eszközeivel, illetve a jótékonysági programok szervezéséből származó bevételeiből. Így tehát nem csak a Rotary adta a támogatást, hanem Nyíregyháza lakossága is azzal, hogy jegyet vett a programokra – tette hozzá dr. Pénzes Marianna, a Rotary Club Nyíregyháza elnöke.

A központi orvosi ügyelet épületében alakítják ki a helyiséget, várhatóan áprilisra. Azt ígérik, hogy fény-, illetve hangterápia is segíteni fogja a gyerekek gyógyulását. Az ingyenes lehetőség egyedülálló az országban.

Erdős József