Sóstó – Kérdések és válaszok

Zörög a haraszt a Sóstó-fejlesztési beruházások körül. Ezt mondta Hunyadi János, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke, Nyíregyháza önkormányzati képviselője a párt hétfői sajtótájékoztatóján. A politikus egy internetes újság elmúlt héten megjelent terjedelmes cikkének megállapításaira hivatkozott, mely szerint a 2,1 milliárd forintos Sóstó-fejlesztési projekt során túlárazások, engedély nélküli építkezések és feketefoglalkoztatások történtek. Hunyadi János elmondta, a DK képviselői személyesen is bejárták a Sóstó-fejlesztési projekt elemeit, és a látottak alapján hitelesnek tartják az internetes újság megállapításait. Ezért a Demokratikus Koalíció felszólítja dr. Kovács Ferenc polgármestert, hogy hozzon létre egy vizsgálóbizottságot, amely megvizsgálja a sóstói beruházások szabályszerűségét.

Szintén az internetes újság cikke alapján tartott sajtótájékoztatót az EGYÜTT a Kossuth téren. Lövei Csaba önkormányzati képviselő azt mondta, az írás olyan súlyú állításokat tartalmaz, amelyeket a városvezetésnek vagy meg kellene vizsgálnia, vagy tényszerűen cáfolnia, illetve jogi lépéseket tenni. Az EGYÜTT a nyomozó hatóságoktól pedig elvárja, hogy hivatalból járjanak el az ügyben. Juhász Péter, a párt alelnöke hangsúlyozta, országos céljuk a korrupció felszámolása, ezért ebben az ügyben is jogi lépéseket tesznek. Az uniós pénzek elosztásáért is felelős Lázár János miniszterhez fordulnak, hogy vizsgálja meg a források nyíregyházi felhasználását. Emellett bejelentést tesznek az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz is.

 

Az ellenzéki képviselők által elhangzottakra dr. Podlovics Roland, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója reagált:

 

A Sóstó-projekttel kapcsolatban az elmúlt két napban tartott politikai felhangú sajtótájékoztatókon elhangzottakkal kapcsolatosan, sajnálatosnak tartom, hogy műszaki-szakmai kérdésekben jelennek meg politikusi nyilatkozatok. Hunyadi (DK) és Lövei (Együtt) képviselő urak egy teljesen megalapozatlan, rosszindulatú, csúsztatásokat és téves következtetéseket tartalmazó internetes írásra alapozva tartottak sajtótájékoztatót egy projektelemet érintően.

A tárgyi esetben ténykérdés az, hogy a projekt még nem fejeződött be, szaknyelven szólva a műszaki átadás-átvételi eljárás még nem zárult le, így értelemszerűen teljesítésigazolás sem került kiállítása, a Vállalkozó számlát nem nyújtott be az önkormányzat felé.

A projekt jelenlegi szakaszában a műszaki átadás-átvétel zajlik. Ennek az eljárásnak épp az a célja, hogy a kivitelezés esetleges hibáit feltárja, javaslatot tegyen a javításra, vagy a kivitelezett műszaki tartalom esetleges pótlására, módosítására. Tehát most épp az történik, hogy a műszaki ellenőr teszi a dolgát és ellenőriz, majd a feltárt hibák, hiányosságok megoldására javaslatot tesz. Mindezek után a kivitelezőn a sor az esetleges pótlásra, javításra.

Ahogyan már tegnap is felajánlottam, természetesen valamennyi érdeklődő képviselőt szívesen tájékoztatom a valós tényekről, bemutatom a projekt valamennyi elkészült elemét, amennyiben nyilatkozattételeik előtt ezek megismerésére igényt tartanak.