Sosem volt ennyire fényes az advent Nyíregyházán!

Az alpolgármester elmondta, a hét utolsó napján felkapcsolják a karácsonyi fényeket és meggyújtják a város koszorúján az első adventi gyertyát. Innentől kezdve minden kedden, csütörtökön és vasárnap kórusok, művészeti csoportok és országszerte is ismert énekesek szórakoztatják majd a nagyérdeműt. A nyíregyházi adventi programok különlegessége, hogy nemcsak a Kossuth téren, hanem a Múzeumfaluba is érdemes kilátogatni. Szombaton (november 26-án) itt falusi disznóvágással egybekötött Pálinkanapot tartanak.

[REKLAM]

Faházakat állítottak össze hétfő délelőtt a Kossuth téren a NYÍRVV szakemberei. Lassan a munka végéhez érnek, és már csak a hiányzó fényfüzéreket kell itt kihelyezni. November 10-én felállították a 16 méteres fenyőfát, múlt héten pedig többek között elkészült a Mikulás háza és a nagyszínpad is. Idén összesen 45 faház várja majd a látogatókat. A kézművesek, dísztárgyárusok mellett itt sokféle finomságot lehet megkóstolni. Lesz, aki libasültet kínál, olyan is, aki káposztás paszulyt árul, és persze az elmaradhatatlan kürtőskalácsos is nagyon készül. 

– Kürtőskalácsot fogunk itt árulni és most szereljük a gépeket, hogy pénteken meg tudjuk nyitni ezt a kis üzemet – mondta el Reszegi István, a Reszegi-féle kürtőskalácsos ház tulajdonosa.

További képekért kattintson a fotóra!

A nyíregyházi Adventi Forgatag péntektől várja a látogatókat, lehet majd forralt bort inni, vagy valamilyen finomságot megkóstolni. Az ünnepi fényeket ugyanakkor a hagyományokhoz híven advent első vasárnapján kapcsolja majd fel a polgármester, aki meggyújtja majd az első gyertyát is a város koszorúján. Dr. Kovács Ferenc egyetlen gombnyomással összesen kilenc kilométer füzért borít majd fénybe. November 27-én az ünnepi hangulatot a Cantemus kórus és Keresztes Ildikó teszi még teljesebbé. Innentől kezdve pedig karácsonyig minden kedden, csütörtökön és vasárnap színes programokkal várják az érdeklődőket.

 

Fantasztikus programok

 

Tolvai Reni, Gáspár Laci, Dobrády Ákos, western táncosok, Y2K, Street Dance School. Többek között ezek az énekesek és csoportok lépnek majd színpadra a Városháza előtt a következő hetekben. Az önkormányzat azt reméli, hogy a helybéliek és az ide látogatók szeretni fogják az idei forgatagot. 

– Olyan programjaink lesznek, amelyek azt predesztinálják, hogy szeretni fogják az emberek. Keddenként, csütörtökönként gyermekcsoportok fognak fellépni, vasárnaponként sztárvendégeink lesznek. Amellett természetesen az adventi gyertyák egymás után fognak majd felgyulladni karácsony előtt – tette hozzá dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

 

Pálinkanap disznótorral

 

Dr. Ulrich Attila arról is beszámolt, hogy idén egy valódi kuriózummal bővül az adventi programkínálat Nyíregyházán. Szombaton (november 26-án) ugyanis Pálinkanapot és ezzel egybekötve falusi disznótort szerveznek a Sóstói Múzeumfaluban. Reggel kilenctől a disznóvágás minden fázisát meg lehet nézni, és egy 500 forintos jegy ellenében meg is lehet kóstolni a készülő finomságokat. A jó ételekhez finom italok is dukálnak. A Pálinkházban a megye legrangosabb főzdéi kínálják majd a kiváló párlataikat. A gasztroélmények mellett pedig színészek, zenészek, táncosok gondoskodnak majd a jó hangulatról.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)


(Adventi összeállításunk 2013-ban készült.)