Sose volt még ennyi bölcsődei férőhely Magyarországon

– Egyesületünk itt, Nyíregyházán szervezte meg ezt a két napot, ami szakmai konferencia, bölcsődei napi ünnepség, és el kell, hogy mondjam, tisztségviselői választási közgyűlés is – így köszöntötte Acsainé Végvári Katalin az ország minden tájáról érkezett gondozónőket a Váci Mihály Kulturális Központban hétfőn délelőtt. A Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke azt hangsúlyozta, nemcsak szakmai továbbképzéseket tartanak a rendezvény két napján, hanem az érdekvédelmi szervezet tisztújítása is megtörténik. A gondozónők ezután pedagógiai és szakmapolitikai előadásokat hallgathattak meg. A rendezvényen Fűrész Tünde kiemelte, az elmúlt négy évben 28 milliárd forintból, 6 ezerrel nőtt a bölcsődei férőhelyek száma. 2018-ig pedig uniós források segítségével 60 ezerre növelik a férőhelyeket, miközben a területi egyenlőtlenségeken is javítanak.

További képekért kattintson a fotóra!

– Szeretnénk a kisebb településeket is bevonni abba, hogy minél inkább létre tudjanak hozni, illetve működtetni tudjanak bölcsődéket. Vannak ezekkel kapcsolatban terveink, így bízunk benne, hogy ez meg fog valósulni – mondta Fűrész Tünde, család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Nyíregyházán 20 hetes kortól 3 éves korig, 716 bölcsődei férőhelyen fogadják a gyerekeket önkormányzati és egyházi fenntartású intézményekben. A szabolcsi megyeszékhely így az országos átlagnál jobb mutatókkal rendelkezik.

– Mindenkinek az igényét ki tudjuk elégíteni. Nincs hosszú várólista. Nincsen olyan, hogy ne tudjuk elhelyezni a gyereket. Akár az önkormányzat által fenntartott intézményekben, akár más fenntartó által biztosított intézményekben, de tudjuk biztosítani a férőhelyet – tette hozzá Nagy Erzsébet, a Nyíregyházi Gyermekjóléti Központ igazgatója.

A kétnapos bölcsődei konferencia kedden folytatódik. A rendezvényre ellátogat Novák Katalin is. Az EMMI család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára a kimagasló teljesítményt nyújtó gondozónőknek kitüntetéseket fog átadni.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Kohut Árpád)