Sose volt ennyi pénz korai intervencióra!

Együtt játszott anyukájával a 9 éves Iván Róbert. A kisfiú oxigénhiány miatt súlyos agybénulással született. Az orvosok nem sok jót jósoltak a szüleinek. A megfelelő terápiáknak, a korai fejlesztésnek köszönhetően a fiatalember azonban jó egészségnek örvend és folyamatosan fejlődik. Robival a nyíregyházi Csodavárban rendszeresen foglalkoznak a szakemberek, anyukája szerint ennek köszönhető a fejlődése. 

– Nagyon jó ez az intézmény, nagyon jó szakemberekkel van körülvéve. Nagy empátiával fordulnak a sérült gyerekek felé, és mindenféleképp nemcsak a gyerekekre, hanem a családra, szülőre is koncentrálnak az itteni dolgozók, ami nagyon fontos, mert egy sérült gyerek a családban nagyon-nagy teher – tette hozzá Ivánné Erdei Andrea.

 

Pályázati pénz nélkül nem megy

 

– A korai fejlesztésben szinte csak támogatók, nagy cégek támogatása által, illetve pályázati úton tudunk támogatáshoz jutni, amivel az eszközöket, infrastruktúrát fejleszteni tudjuk – mondta el Pázmány Viktória, a Csodavár Korai Fejlesztő Központ intézményvezetője.

A korai fejlesztéshez rengeteg speciális eszközre van szükség, ezt mondja a nyíregyházi Csodavár vezetője. Szerinte pályázati források nélkül ezeket nem tudnák a különböző intézmények megvenni. 

– Az intézmények szinte kizárólag pályázati úton jutnak anyagi támogatáshoz, amivel az eszközöket, infrastruktúrát fejleszteni lehet. Azt kell tudni, hogy a korai életszakaszban nagyon sokféle eszközzel kell, hogy megtámogassuk a fejlesztéseket. Ezeknek az eszközöknek mindig sérülésspecifikusnak kell lenni, ahhoz hogy egy intézmény az összes életkorra, ami megfordul nála, és az összes sérüléstípusra felkészült legyen, kihagyhatatlanok ezek a pályázatok – tette hozzá Pázmány Viktória.

 

„Helybe visszük a szolgáltatásokat!"

 

A kora gyermekkori fejlődési kockázatok kiszűrésére, gyógyítására most új lehetőségeket kapnak a gyermekek és családjaik. Ezt jelentette be Balog Zoltán Budapesten. A programban – amelynek a pályázati kiírása már megjelent – a Családbarát Ország Közhasznú Nonprofit Kft., a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vesz részt, a Családügyi Államtitkárság koordinálásával. Novák Katalin, az EMMI államtitkára azt mondta, az összehangolt munkával a cél az, hogy az érintett családok a lehető leghamarabb megkapják a megfelelő szakmai segítséget. Az államtitkár azt is közölte, azokban a régiókban, ahol az ellátás még hiányos, ott helybe viszik majd a szolgáltatásokat. 

– Soha még ekkora forrás nem állt rendelkezésre a kora gyermekkori intervenció fejlesztésre: 5,7 milliárd forint erre a célra egy jelentős összeg. A mi feladatunk az, hogy az ágazatok összehangolt működésével a lehető legjobb célra fordítsuk és azokban a régiókban, ahol valamilyen szempontból az ellátásban hiányosságok vannak, ahol nehezebb a hozzáférés, ott is oldjuk meg ezt a problémát. Ott helybe vigyük a szolgáltatásokat – mondta el Novák Katalin.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt is közölte, hogy a szolgáltatások kialakításához a legkiválóbb szakembereket kívánják majd bevonni. Emellett képzési programokat szerveznek, de a tervek között szerepel új diagnosztikai eljárások magyarországi megismertetése, új eszközök vásárlása is.

Z. Pintye Zsolt