Sorra dőltek a hideg- és a melegrekordok 2020-ban
Fotó: Illusztráció

A hőmérsékleti mérések kezdete óta számon tartott rekordok listájára sokszorosan felkerült 2020. Az abszolút rekordok nem kerültek veszélybe, de összeszedtük, hogy mely napi rekordok lettek a múlté. 

Január elsején, az év első napján rögtön megdőlt a napi melegrekord. Drávaszabolcson 16,7 fok volt.

A második, napi melegrekordhoz február másodikáig kellett várni. Aznap ugyanis 18,2 fokot mértek szintén Drávaszabolcson, amely egyetlen tized fokkal melegebb, mint a tavaly ugyanezen a napon Főnyeden mért 18,1 fok.

Ezután a budapesti, napi melegrekord dőlt meg március 12-én. Újpesten 21,3 fokig kúszott a hőmérő higanyszála.

Április, és így a tavasz első két napján rögtön két hidegrekordot is újraírt az időjárás. Elsején Zabarban -12 fokot regisztráltak, ezen a napon nem volt még ennél hidegebb. Másnap hajnalban alig volt ennél gyengébb fagy, Nyírlugoson -11,3 fok volt.

Ezzel nem ért véget a rekordok sora áprilisban. Tizenötödikén a legfagyosabb településként ismert Zabaron -8,9 fokot mutatott a hőmérő.

Októberig kell lapozzuk a naptárat, hogy két nap alatt két rekordról is beszélhessünk. A hónap harmadik napján 30,8 fok volt Kémesen, negyedikén pedig a legmagasabb minimumhőmérséklet rekordja változott 18,2 fokra, amely Sarkad-malom település nevéhez fűződik.

Forrás: hirado.hu