Sokrétű figyelem a zöldebb városért

A Városüzemeltetés évrõl évre növeli a város zöldfelületeinek nagyságát, melynek nemcsak környezeti, de társadalmi és gazdasági haszna is jelentõs. Az idei évben az Árpád utcai gyöngykavicsos terület füvesítésével, valamint cserjék és fák elültetésével csaknem 2500 négyzetméterrel növekszik a város zöldfelületeinek nagysága. Dézsás növények, virágtornyok kihelyezésével, a lámpaoszlopok virágosításával, balkonnövények ültetésével a burkolt felületek növényesítését is igyekeznek biztosítani.

 

Városszépítés

 

A NYÍRVV az évrõl évre meghirdetett városszépítõ akciókkal is azt szeretné elérni, hogy Nyíregyháza minél „zöldebb” településsé váljon. Igyekeznek bevonni a városlakókat ebbe a tevékenységbe, mert meggyõzõdésük, hogy minden szál elültetett virággal és minden négyzetméter füvesített területtel egészségesebb életterû lesz a város. Ezért fûmag és termõföld adásával támogatják az elõkertek, utcafronti felületek füvesítését, balkonföld kihelyezésével ösztönzik az erkélyek, loggiák virágosítását, versenyt hirdetnek a legszebb kerteknek, a nyíregyházi újszülöttek számára pedig fákat ültetnek, úgynevezett Újéletfa-ligetek kialakításával.

 

Tudatos növényápolás

 

Tudatos növénytelepítéseket végeznek, a honos fajok kiválasztására törekedve, amelyek ellenállóbbak a betegségekkel szemben, kevesebb vegyszer felhasználása mellett magasabb esztétikai értéket képviselnek. A növényvédelem során természetes anyagok felhasználásával, biológiai gazdálkodási módszerek alkalmazásával igyekeznek csökkenteni a környezeti terhelést. A lombhulladékot és fûnyesedéket a társaság összegyûjti, a THG Kft. komposztálja, amelyet a város zöldfelületeinek tápanyag-utánpótlására újra felhasználnak. Szeretnék ebbe a tevékenységbe is bevonni a helyieket, ezért õsszel avargyûjtési akciót szerveznek, és igény szerint komposztládákat biztosítanak a lakóközösségek számára. A faápolási munkák során megifjítják, megújítják a fák lombkoronáját, mellyel meghosszabbítják élettartamukat.


Rekultiváció, természetesen

 

A Borbányai hulladéklerakó rekultivációját környezetkímélõ módszerekkel végzik, az elültetett növényzet természetes úton tisztítja meg a lerakó talaját a káros anyagoktól.

 

Madárbarát város

 

Társaságuk törekszik arra, hogy a város madárbarát településsé váljon, hiszen a madarak elpusztítják a kártevõket, így egészségesebb és dúsabb lesz a növényzet. Elsõsorban oktatási intézmények számára teszik lehetõvé madárodúk, madáretetõk igénylését.

 

„Ipari” odafigyelés

 

Az ipari létesítmények csapadékvíz-elvezetése esetében kötelezõen elõírják a zsír- és olajfogó aknák kialakítását, megakadályozva az élõvizek szennyezését. Az útépítések során igyekeznek környezetkímélõ anyagokat használni, például kizárólag növényi összetevõkbõl álló aszfalttapadás-gátlót alkalmaznak. A bontásból származó beton- és aszfalttörmeléket az útépítések és útkarbantartások során újrahasznosítják.


Energiabarát technológiák

 

A tér- és díszvilágításoknál igyekeznek energiatakarékos megoldásokat választani, illetve a világítás korszerûsítésénél és karbantartási munkák végzésénél törekszenek a környezetbarát technológia alkalmazására.