Sokan részesülnek étkezési kedvezményben önkormányzati segítséggel

A tájékoztatást – melybõl kiderül, hogy az önkormányzat az elvárható szint felett teljesít ebben a szférában, ezreknek könnyítve meg az életét – Jászai Menyhérttõl, a területért felelõs alpolgármestertõl kapott adatok, tények alapján állítottuk össze. Mindez egyben útmutatás azoknak is, akikhez esetleg nem ért még el az információ, ám élhetnének a városi (vagy állami) szabályozás nyújtotta lehetõségekkel.

A gyermekvédelmi törvény alapján normatív kedvezmény jogcímen ingyenes étkeztetésben vagy kedvezményes étkeztetésben részesülhetnek a rászoruló gyermekek. 2015. szeptember 1-jétõl kiszélesedett a kedvezményben részesülõk köre.

 

Étkezés ingyen, sokaknak

 

A gyermekétkeztetés során az intézményi térítési díj 100 százalékát normatív kedvezményként kell biztosítani:

a) a bölcsõdei ellátásban vagy óvodai nevelésben részesülõ gyermek után, ha
– rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül,
– tartósan beteg vagy fogyatékos, vagy olyan családban él, amelyben tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek,
– olyan családban él, amelyben három vagy több gyermeket nevelnek,
– olyan családban él, amelyben a szülõ nyilatkozata alapján az egy fõre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a kötelezõ legkisebb munkabér személyi jövedelemadóval, munkavállalói, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal csökkentett összegének 130 százalékát (2016-ban 93 795 forint, 2017-ben 110 225 forint), vagy
– nevelésbe vették,

b) az 1–8. évfolyamon nappali rendszerû iskolai oktatásban részt vevõ tanuló után, ha
– rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy
– nevelésbe vették.

 

Akiknek a felét kell csak fizetni

 

A gyermekétkeztetés során az intézményi térítési díj 50 százalékát normatív kedvezményként kell biztosítani:
– az 1–8. évfolyamon felül nappali rendszerû iskolai oktatásban részt vevõ tanuló után, ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül;
– az 1–8. és az azon felüli évfolyamon nappali rendszerû iskolai oktatásban részt vevõ tanuló után, ha olyan családban él, amelyben három vagy több gyermeket nevelnek,
– tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek után.

 

A szünidõben sem éhezhetnek

 

2016. január 1-jétõl az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés keretében a hátrányos helyzetû gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülõ, halmozottan hátrányos helyzetû gyermek részére ingyenesen biztosítja a déli meleg fõétkezést a jogszabályban felsoroltak szerint (szülõ, törvényes képviselõ kérelmére az õszi, téli és tavaszi szünet valamennyi munkanapján, a nyári szünetben legalább 43 munkanapon).

 

Télen is, megelõzve a törvényt

 

Nyíregyháza önkormányzata rendszeresen részt vett a nyári étkeztetési programban, illetve az elmúlt két évben, már a jogszabályi elõírást megelõzve a téli szünetben is megszervezte a rászoruló gyermekek étkeztetését.

 

A táborra is érvényes

 

A vonatkozó jogszabály rendelkezéseinek megfelelõen a nyári napközis táborban is alkalmazni kell az étkeztetésre vonatkozó szabályokat, tehát aki normatív kedvezményre jogosult, az a táborban is ezt figyelembe véve köteles a díjat megfizetni.

 

Több mint a fele kedvezményesen

 

Az étkezésben részesülõ gyermekek (2016. évben: 11 257 fõ) 42 százaléka térítési díjat fizet, 58 százaléka pedig ingyenesen étkezik vagy 50 százalékos mértékû támogatásban részesül. 2012. évhez képest 1200-zal több gyermek kapott kedvezményt a tavalyi évben. A bölcsõde és óvoda számadatai szerint az ingyenes étkezés kiterjesztése azt jelentette, hogy az egy fõre jutó jövedelem alapján közel annyian szereztek jogosultságot, mint ahányan elõtte más jogcímen támogatásban részesültek.

 

Bölcsi, ovi: ötbõl négy!

 

Így a bölcsõdés és óvodás korú gyerekek 80 százaléka ingyenesen étkezik. A jövedelem igazolása önkéntes bevalláson alapszik, az óvodában leadandó nyilatkozat kitöltése szükséges.

 

Nincs gondozási díj sem

 

További segítség a családoknak, hogy bár 2012. január 1-jétõl a bölcsõdéinkben a gondozásért is díjat kérhetett volna az önkormányzat jogszabályi felhatalmazás alapján, továbbra sem vezették be azt.

 

Szociális étkeztetés: legalább napi egyszer

 

Nyíregyháza Megyei Jogú Város területén a szociális alapszolgáltatások közé tartozó étkeztetést az önkormányzat a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközséggel kötött ellátási szerzõdés keretében biztosítja. Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezésérõl gondoskodnak, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen koruk, egészségi állapotuk, fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük, szenvedélybetegségük vagy hajléktalanságuk miatt.

 

1200-an igényelték

 

2016-ban a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség Kálvineum Idõsek Otthona szociális étkezés ellátottainak száma átlagosan 1200 fõ volt. A város területén 19 helyszínen vehették át az ebédet, ily módon 544 fõ vette igénybe az ellátást. 606 fõ pedig házhoz szállítással igényelte a szolgáltatást. Lehetõség van diétás étkezés igénybevételére, átlagosan 25 fõ kérelmezte az elmúlt évben.

 

Akár mindennap

 

Hétköznap és hétvégén is biztosított az étkeztetés. Az ellátottak 25 százaléka a hét minden napján igénybe vette az ellátást, jellemzõen azok, akik alapvetõen alacsonyabb jövedelemmel rendelkeztek. Az étkezésért a rendszeres jövedelem figyelembe vételével térítési díjat kell fizetni.

Azok, akik nem rendelkeznek jövedelemmel, ingyenesen vehetik igénybe az ellátást. 2016-ban az ellátottak 9 százaléka térítésmentesen részesült az étkeztetésben.

Tarczy Gyula