Sikeres volt a jubileumi év

Különleges évet zárt a 2016. év végén a Nyíregyházi Állatpark, hiszen fennállásának 20. évfordulóját ünnepelték tavaly. Az Ifjúsági Parkkal és a Vidámparkkal együtt működő Vadaspark a hetvenes évektől fogadta a látogatókat, majd 1996-ban nyitotta meg kapuit a Nyíregyházi Állatpark, amely az elmúlt két évtized alatt óriási fejlődésen ment keresztül. Ezt örökítette meg az a speciális újság, amelyet a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár dolgozói ajándékoztak az ünnepeltnek.

– Úgy gondoljuk, hogy a Nyíregyházi Állatpark az egész országnak, illetve Nyíregyházának kimagasló értéke, nem véletlen, hogy az Értéktárba is bekerült. A kollégákkal közösen kitaláltuk, hogy ebből az alkalomból megajándékozzuk a Nyíregyházi Állatparkot egy különleges születésnapi újsággal, melybe összegyűjtöttük 1996-tól az Állatpark kiugró eredményeit és eseményeit – mondta Tomasovszki Anita, a  Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

További képekért kattintson a fotóra!

2016-ban különleges állatok születtek és érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba. Többek között egy vörös panda ikerpár, egy vörös óriás kenguru és több kis majom látta meg itt a napvilágot, augusztusban pedig egy nagyon ritka, fehér kis oroszlán született, akit a látogatók neveztek el színe és eredeti lakóhelye alapján Kókusznak. Tavaly összesen 170 új jövevény született és több mint 100 új állat talált otthonra az Európa-szerte híres parkban. Közöttük van Fiette, a Rostockból érkezett jegesmedvefiú is, aki már szerelembe is esett a park nőstényével. 2016-ban több mint 480 ezer ember volt kíváncsi a 30 hektáron bemutatott különlegességekre. A látogatók fele magyar volt, a külföldiek közül a legtöbben pedig Szlovákiából és Lengyelországból érkeztek, de egyre több nyugat-európai turista is jegyet vált a világrészeket bemutató parkba. A Nyíregyházi Állatparkban bárki feltalálhatja magát, hiszen öt nyelvű információs táblák segítik a tájékozódást. 2016-ban új egységet is átadtak: az Andok-kalandokat, amely Dél-Amerika élővilágát mutatja be. A mára már nemzetközi turisztikai látványossággá vált intézményben a tervek szerint 2017-ben újabb beruházások valósulnak meg.

– Az építkezés lesz az idei a Nyíregyházi Állatpark történetében. Több helyen nagyszabású beruházásokat tervezünk. A legnagyobb ebből a látogatócentrum, amely nagyon látványos és fontos. Úgy gondolom, Sóstó számára is nagyon értékes építmény lesz, amely nem csak a látogatók kulturált fogadását teszi lehetővé, az új főbejárat információs centrumként is szolgál majd a látogatóknak – mondta Gajdos László igazgató.

Az építkezés tavasszal kezdődik, és a nyár közepén már birtokukba vehetik a vendégek. A Sóstó Kapujaként is funkcionáló egységben a látogatók nem csak a Nyíregyházi Állatpark, hanem Nyíregyháza és Sóstógyógyfürdő programjait, látványosságait is megismerhetik. A látogatócentrumban egy „mini múzeum” is megvalósul majd, amelyben a park történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de látható lesz az alapító oroszlán tappancsának lenyomata is. Mindezeken túl folyamatban van a park teljes úthálózatának felújítása. Az elképzelések alapján a jövőben kiszélesített és díszburkolattal ellátott úton sétálhatnak azok, akik kíváncsiak a Nyíregyházi Állatpark csodáira.

Mikita Eszter

(Fotó: Szarka Lajos)