Sikeres volt a 8. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál

Öt napon át táncosok lepték el Nyíregyházát

 

A tajvaniak különleges táncukkal kápráztatták el az augusztus 20-ai ünnepség résztvevőit a Váci Mihály Kulturális Központban. Az élményben azonban nem csak a Nemzeti Ünnep résztvevőinek lehetett része, hiszen a táncosok öt napon keresztül színesítették Nyíregyháza kulturális életét. Művészi élmények, különleges népviseletek, ételkóstolók, össztánc a Nemzeti Napon, ismerkedés más nemzetek kultúrájával a tánc segítségével. Így lehetne összefoglalni a 8. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivált, ahol közel 400 táncos ejtette ámulatba a nyíregyháziakat. A művészeti fesztivált először 1996-ban rendezték meg Nyíregyházán azzal a céllal, hogy két évente helybe hozzák más nemzetek kultúráját az itt élőknek.

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

Sikeres rendezvény

 

A nyolcadik találkozó több szempontból is jól sikerült a szervezők szerint. Demarcsek György fesztiváligazgató elmondta, csodálatosak voltak azok az együttesek, akik ide érkeztek Nyíregyházára. Hozzátette, nem volt egyszerű megszervezni a fesztivált, mert viszonylag későn tudtak csak hozzákezdeni a munkához, de más fesztiválok segítségével és a kapcsolataik felelevenítésével olyan együtteseket hoztak, akik a maguk szerényebb, vagy gazdagabb folklórjukat rendkívüli igényességgel tudták bemutatni.

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

Tajvantól Horvátországig

 

A rendezvényt szakmai szempontok alapján is sikeresnek minősítették, hiszen felléptek az egyszerű táncokat bemutató portugálok, a már kicsit nagyobb vehemenciájú olaszok, a csodálatos kultúrájukat képviselő tajvaniak, a legszebb orosz táncokat elhozó novoszibirszkiek. A rendezvény öt napja alatt táncra perdültek a horvátok, négy anyaországi, valamint egy határon túli magyar magyar néptánccsoport is. A fesztivállal a vendégek is elégedettek voltak, hiszen programok a hivatalos eseményeken túl is várták őket. Minden este fesztiválklubban ismerkedhettek meg a táncosok a másik kultúrájával. A tervek szerint 2019-ben ismét otthont ad Nyíregyháza egy Nemzetközi Néptáncfesztiválnak, amit már hat hónap múlva rendezni kezdenek a szervezők. Ha minden az előzetes elképzelések alapján valósul meg, akkor két év múlva nem csak európai és ázsiai, hanem afrikai és dél-amerikai táncosok is bemutatkozhatnak Nyíregyházán.

ME.