A nehézségek ellenére sikeres évet zárt a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt.
Fotó: Szarka Lajos

Mintegy 360.000 vendég látogatta meg a Sóstói tó- és parkfürdőt, valamint az Aquarius Élményfürdőt 2023-ban az energiaválság és a kedvezőtlen nyári időjárás ellenére is. Számos újítást vezettek be a tavalyi évben: bővültek a szolgáltatások, ráadásul az intézmény sikerét fémjelzi az is, hogy az élményfürdő tavaly ismét 5 csillagos minősítést kapott.

A 2022-es év szinte felülmúlhatatlannak tűnt a sóstói fürdőkben a vendégszámot tekintve. A nyár akkor igazán forró volt, szinte végig a strandidő uralkodott, emellett jellemző volt a világjárvány utáni felszabadultság, ami miatt sokat látogatták a létesítményeket. 2023 egy nehéz időszak volt az energiaválság következtében, ráadásul a nyári időjárás sem bizonyult kedvezőnek, ez júniusban volt leginkább érezhető. Ennek ellenére tavaly sikerült elérni a tavalyelőtti számokat a látogatottság tekintetében.

„Az élményfürdőben és a parkfürdőben összesen 320.000 vendéget fogadtunk, a tófürdőn 30–33.000 vendéget, ez kicsit elmaradt a tavalyi évtől, itt sokkal nagyobb volt az időjárás hatása, hiszen hidegben oda kevesebben mennek. De sikerült ezt a veszteséget kompenzálni az élmény- és parkfürdőben” – nyilatkozta Matavovszky Dániel, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója.

A melegebb évszakokban a tó- és parkfürdő a legnépszerűbb, utóbbi nyáron az élményfürdővel egybenyitva üzemel. Így akár egy nap közben kialakult kedvezőtlen időjárás esetében a vendégek behúzódhatnak a fedett részre. Szeptembertől már csak az Aquariust lehet látogatni, melynél számos újítást vezettek be.

„Mindennapossá tettük az ingyenes szaunaprogramokat. Nyugdíjas napokat hirdettünk – korábban csak egy nap volt, amikor a nyugdíjas vendégeink kedvezményesen látogathatták a fürdőt. Csináltunk két akciót, mely során külön lehetett jegyet venni a termál részlegre, illetve bevezettünk egy új szolgáltatást: a szombat esti éjszakai szaunaprogramokat, melyek már az első pár alkalommal is nagyon nagy sikernek örvendtek. Ezt folytatni is fogjuk. Ráadásul elindítottuk az online jegyértékesítést, mely – úgy látjuk – elnyerte a vendégek tetszését. Ennek a további népszerűsítését célul tűztük ki magunk elé” – emelte ki Matavovszky Dániel.

A turisták is kedvelik a fürdőket

Romániából, Szlovákiából és Lengyelországból is rendszeresen érkeznek a fürdőbe, mely a város fontos turisztikai attrakciója. Sok belföldi turista választja ezt a kikapcsolódási formát Sóstón, de a vezérigazgató elmondta, a nyíregyházi vendégszám is növekedett, melyet személyes célként fogalmazott meg, mikor nyár közepén kinevezték a társaság élére.

„Természetesen folyamatosan mérjük a vendégek összetételét. Nyíregyházi, nem nyíregyházi, külföldi, azon belül melyik ország. Alapvetően nincsen nagy változás, de úgy néz ki, hogy a Covid után a külföldi vendégek is visszatértek” – tette hozzá a vezérigazgató.

Elsők között az élményfürdő

A jó visszajelzések közé tartozik az élményfürdőben, hogy 2023-ban ismét 5 csillagos minősítést kapott. Az új rendszer keretében a nyíregyházi volt az egyik első fürdő, mely 5 csillagos minősítést szerzett egy másik, Sárváron található intézmény mellett.

„Ez abszolút egy szakmai minősítés. Méri a szolgáltatásokat, a tisztaságot, mér olyan üzemeltetési kérdéseket, melyeknek meg kell felelnünk, vízminőséget, takarítási protokollt, karbantartási rendszert, tehát sok szakmai dolgot. A vendégszám növekedésével látható, hogy jó szolgáltatást nyújtunk, a minősítés pedig bizonyítja, hogy a szakmai elvárásoknak is tökéletesen meg tud felelni az élményfürdő” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Matavovszky Dániel kiemelte, az eddig bevezetett újításokat igyekeznek színesíteni, bővíteni, és bizakodva tekintenek a 2024-es évre.