Sikeres évet zárt a NYÍRSÉGVÍZ Zrt.

A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. 150 ezer felhasználónál biztosítja a megyében a vízellátást, és gondoskodik a szennyvíz megfelelő elvezetéséről és tisztításáról. 86 település tartozik ellátási területükhöz, ahol több lezárult projektnek köszönhetően 67-nél a szennyvizet is kezelik. 2016-ban a szolgáltató szerint jól alakult a vízértékesítés, közel 15 millió köbmétert használtak a fogyasztók. Nemzetközi összehasonlítások támasztják alá, hogy a megye vízfelhasználása nem pazarló, hanem inkább a takarékosság jellemzi a háztartásokat.

 

Sok jutott felújításokra

 

A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. éves bevétele 8 milliárd forint volt, amelynek húsz százalékát – a folyó kiadások és költségek mellett –, pótlásokra, felújításokra használták. Ez országos átlagban is jó eredménynek számít. 2016-ban 4 kilométernyi ivóvízvezeték szakaszt újítottak fel Nyíregyházán, 2017-ben pedig tervben van további szakaszok renoválása, hiszen a nyíregyházi vízvezetékeket több, mint ötven éve fektették le.

 

Hetedik legnagyobb foglalkoztató

 

A vízszolgáltató a foglalkoztatottak területén a hetedik a megyében. A cég 628 dolgozójának kétharmada fizikai dolgozó, az összlétszám húsz százaléka rendelkezik a feladatához szükséges felsőfokú végzettséggel. Az előző évekhez hasonlóan 2016-ban is megkérdezték a felhasználók véleményét, amelyből kiderült, hogy a fogyasztók elégedettek, és probléma esetén nem a hatóságot, hanem a szolgáltatót keresik fel.

További képekért kattintson a fotóra!

A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. a gyors és hatékony ügyintézés érdekében Nyíregyházán állandó ügyfélszolgálati irodával, a megye további öt városában ügyfélszolgálati fiókirodával áll a fogyasztók rendelkezésére. Tavaly 57 ezren jelentek meg személyesen valamelyik ügyfélszolgálaton, 26 ezren intézték ügyeiket telefonon, 13 ezren pedig elektronikus úton. Az elmúlt évben több hatósági ellenőrzésen is átesett a vízszolgáltató, mindegyik problémamentesen zajlott, és egyik esetben sem állapítottak meg mulasztást.

 

Sikeres év volt 2016

 

Szabó Istvánné, a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. vezérigazgatója elmondta, a 2016-os év jobban alakult a tervezettnél. Köszönhető ez a kedvező értékesítésnek és az egyéb, kiszámlázott tevékenységeknek. Az elvárásoknak minden szempontból megfeleltek, hiszen a szervezet nonprofit módon működik. A vezérigazgató kifejtette, 2017-ben lesznek kedvező változások, amelyek az ágazatot jobb helyzetbe hozhatják az előző évekhez képest. Megemlítette például, hogy a bekötési vízmérők hitelesítési ideje négy évről nyolc évre változott. Így a NYÍRSÉGVÍZ többet tud fordítani karbantartásra és rekonstrukcióra, mivel csökken a mérőcsere kötelezettségük. Mindezeken túl az általános, öt százalékos járulékcsökkenés is kedvező helyzetbe hozza a céget.

 

15 napon belül be kell jelenteni a fogyasztóváltozást!

 

2017-ben több változás is megvalósul majd a szolgáltató életében, amelyek közül némelyik a fogyasztókat is érinti. 2017. július 1-jétől a fogyasztóknak a felhasználó változást 15 napon belül be kell jelenteni, majd a szolgáltató munkatársai helyszíni szemlét tartanak. De a NYÍRSÉGVÍZ szakemberei vízelfolyás bejelentésekor is kiszállnak az adott helyszínre. Egyes esetekben kérhető lesz a csatornadíj elengedése, de ehhez a szakemberek véleménye is szükséges. Idén is folytatódnak a vízminőség mérésére irányuló vizsgálatok, hiszen a szervezet célja, hogy a vízellátás biztonságos és folyamatos legyen, a felhasználók pedig továbbra is az eddig megszokott, jó minőségű vizet fogyaszthassák a vízcsapokból.

ME.

(Fotó: Trifonov Éva)