Sikeres a zeneoktatás

A diákok a szakembereknek megmutatták, hogyan tudnak énekelni, szolmizálni, eltapsolni egy dal ritmusát és emlékezetből leírni a ritmusjeleket. A legtöbb külföldről érkezett vendég a szolmizációra volt kíváncsi.
– A Kodály-módszer egyik legfontosabb része a relatív szolmizáció, amely a hangok közötti alá- és fölérendeltségi viszonyokat pontosan tükrözi – mondta Szabó Dénes, Kossuth-díjas karnagy, a Nyíregyházi Cantemus Kórus vezetője. – Akik így megértik a zenét, azok jobban és biztosabban tudnak tájékozódni a zene áramlatában.
Az idei Cantemus Nyílt Napokra Magyarország mellett Skóciából, Írországból, Franciaországból, Svédországból, Spanyolországból és még Afrikából is érkeztek zenetanárok és kórusvezetők. Voltak, akik már többször részt vettek a kurzuson, és olyanok is, akik még csak hallottak arról, milyen sikeres Nyíregyházán a zeneoktatás.
– Hallottam, hogy milyen hatékony a Kodály-módszer, ezért mi is alkalmazni kezdtük az egyik általános iskolánkban – mondta Lackson Chazima zenetanár, aki Malawiból, Észak-Afrikából érkezett városunkba. – Ezt a tanítási módszert a gyakorlatban is meg szerettem volna nézni, ezért jöttem el Nyíregyházára. Mindenképpen szeretnénk ezt a módszert Afrikában folytatni.