Sikerekben gazdag megyei filmszemle

A filmszemle a Krúdy Napok kísérőrendezvényeként zajlott. Az esős péntek-szombati nap, és azon tény ellenére, hogy a rendezvénnyel párhuzamosan több Krúdy-napi esemény is zajlott, szép számú érdeklődő volt kíváncsi a Városmajor utcai rendezvényre. A NYÍRI Amatőr Film Klub a filmszemléket kétnaposan rendezi, az első – a megnyitó – napon irodalom (most az Irodalmi Kávéház Magazin bemutatkozása), zene (Severa Ágnes ének) és fotókiállítás (Révész Géza fotói) szórakoztatta az egybegyűlteket. Tormássi Géza önkormányzati képviselő a filmszemle megnyitóján csodálkozását fejezte ki, hogy a borongós idő ellenére is sokan voltak kíváncsiak a műsorra, amelynek színvonala olyannyira meglepte, hogy azonnal javasolta az amatőr kifejezés elhagyását az eseménnyel kapcsolatban. A rendezvénynek helyszínt biztosító Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója, Mészáros Szilárd pedig örömét fejezte ki, hogy a NYÍRI AFK-t régóta ismerve, töretlen lelkesedést és alkotókedvet lát a csapatban.

Másnap, szombaton a Kéry Péter és dr. Reszler Gábor alkotta zsűri, továbbá a megjelentek 10 alkotó 9 bemutatásra kerülő alkotásának drukkolhattak. Ahogyan Kéry Péter megfogalmazta, „nagyon erős lett a mezőny”. Volt fikciós film, dokumentum- és ismeretterjesztő film, továbbá etűd is.

A főbb díjazottak: FŐDÍJ: Petrusák János–Csordás László: A TETT (1990-ben, a rendszerváltás pillanataiban játszódó krimi-vígjáték); I. DÍJ: Csordás László: TÚR-TÚRA (dokumentumfilm); II. DÍJ: Petrusák János–Bálint Pál: TEGNAP A MÁBAN (ismeretterjesztő film a füzérradványi Károlyi-kastély parkjának újjászületéséről); III. DÍJ: Papp Andrea: ÉLET A PALACKBAN (3014-ben játszódó fikciós film).