Sétányfelújítás a Bujtoson

2013-ban indult el a Bujtosi-tó belvároshoz közeli részének felújítása. A NYÍRVV Nonprofit Kft. dolgozói akkor kezdték el az elhanyagolt városrész rendbetételét. A partvonalrendezést követően sor került a tó kitakarítására, a nád megritkítására, majd lekaszálták a parton lévő gazt és utcabútorokat telepítettek a területre. Folyamatosan pótolták a hiányzó növényeket, majd idén július elején megkezdődött a tó rehabilitációjának harmadik üteme. Ennek keretein belül a Bujtosi-tó körül 450 méteren új, vörös salakkal borított sétányt alakítottak ki, amely a Nyíregyházán élők és a városba látogatók pihenését szolgálja.

 

Téglavetőből pihenőhely

 

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere a sétányátadó ünnepségen azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, a város szívében lévő tóegyüttes, melyeket elődeink téglavetéshez használtak, mára az itt élők kedvelt pihenőhelye lett. Az ide érkezők pedig, ha a szívükbe zárják a városligeti részt, akkor kellemes érzésekkel emlékeznek vissza az itt töltött időkre, és szívesen térnek majd vissza.

 

Oázis a város közepén

 

A tavak között gondoskodtak a szakemberek az átjáró víztelenítéséről is, szivattyúval oldották meg az évek óta problémát okozó helyzetet.

További képekért kattintson a fotóra!

Szalai István, a NYÍRVV Nonprofit Kft. műszaki igazgatója a szalagátvágón azt mondta, a tó része a Bujtosi Városligetnek. A szakember hozzátette, az eddig elhanyagolt területet még tovább kívánják fejleszteni, hiszen a liget népszerűsége egyre nő. Azt szeretnék, ha a terület üde színfoltja lenne a belvárosnak.

 

A felújítás tovább folytatódik

 

A beruházás közel kétmillió forintba került, amit a városüzemeltető cég saját költségvetéséből finanszírozott. A sétány átadásán egy fűzfát is elültettek, amely az ősszel kezdődő parkosítást szimbolizálja. A tervek szerint a NYÍRVV egy játszótérrel kívánja még gyermekbarátabbá tenni a tó város felőli részét.

M. E.

(Fotó: Kohut Árpád)