Sétálhatóbbá szeretnék tenni a várost, Ön is segíthet a mobilitás fejlesztésében!

Továbbra is zajlanak az útépítések és -felújítások városszerte, immár újabb utcákban is. Szinte valamennyi helyszínen kisebb-nagyobb forgalomkorlátozásra számíthatnak a közlekedők.


Nyíregyháza elkötelezett többek között a légszennyezés csökkentése és így az aktív közlekedési formák, a kerékpározás és a gyaloglás feltételeinek javítása mellett is. Így van, ahol bővítik a megyeszékhely kerékpárút-hálózatát, de több helyen a járdák is megújulnak. A fejlesztés pedig nem áll meg, hiszen még sétálhatóbbá szeretnék tenni a várost. A Duna Transznacionális Program keretében, CityWalk címmel indult egy nemzetközi projekt, ebben is részt vesz Nyíregyháza; együttműködik a MEGAKOM Tanácsadó Iroda. Kézy Béla ügyvezető elmondta:

„Rengeteg negatív hatása van az "autóorientált" közlekedésnek. Így ma már egyre több városban arra igyekeznek koncentrálni, hogyan lehet fenntarthatóbbá, jobbá tenni a városi közlekedést. Ebben egy nagyon fontos momentum van, hogy ne az legyen a fő szempont, hogyan tudunk egyre több autót gyorsabban és hatékonyabban mozgatni, hanem az, hogyan tudunk egyre több embert egyre hatékonyabban mozgatni. Egyszerű a megoldás, megfelelő mixét kell kialakítani a közlekedési módoknak. Egyrészt a közösségi közlekedésnek, Nyíregyháza ezen a téren már elég sokat tett, hiszen most itt vannak a gyönyörű, új CNG-buszok, amikkel lehet utazni. A kerékpáros közlekedés is fontos, folyamatosan fejlődik a város kerékpáros közlekedési infrastruktúrája, és ennek az egyenletnek a harmadik, fontos eleme a gyaloglás, a séta. Jók a város adottságai, de azért van még mit tenni, és ennek érdekében, a nemzetközi projekt keretében készül majd el a város sétálhatósági stratégiája vagy a gyalogosbarát város stratégia.”

Ennek elérése érdekében megkérdezik azok véleményét, akik a legjobban ismerik a város sétálhatóságának jellemzőit, tehát a sétáló, gyalogló városlakókat. Így a mobilitás fejlesztésében akár ön is segíthet! Arra kérik a helyieket, töltsék ki ezt az úgynevezett gyalogosbarát kérdőívet.

A cél, hogy még sétálhatóbb legyen Nyíregyháza. Kézy Béla hozzátette:

„Az emberek nem szívesen tesznek kitérőket, szívesebben sétálnak árnyas helyeken, néha leülnek megpihenni. Fontos az is, hogy milyen felülete van a járdának, amin közlekednek, és az is fontos, hogy legyen elég hely. Ne csak a gyaloglók számára, hanem például a kerekesszékesek vagy a babakocsis kismamák számára is.”

A felmérésekből már most látszik, az igazán gyalogosbarát városrészek jól karbantartott épületekkel, zöldfelületekkel rendelkeznek. A kérdőívben többek között arra is kíváncsiak, milyennek találják a válaszadók a járdák minőségét, mennyire könnyen találnak sétálás közben padot, ülőhelyet.

Dér Vivien