Séta az autizmussal élőkért

Az autizmus olyan állapot vagy másképpen fogyatékosság, mely eltérő fejlődéshez vezet. Az autista emberek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat. Az eltérő fejlődés az oka, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit.

További képekért kattintson a fotóra!

Ez az eltérő működés ráadásul megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat.

HAZÁNKBAN 100 EZER AUTISTA ÉL

Az autizmus gyakori fogyatékosság, minden századik emberből egy autista. Ma Magyarországon minimum 100 ezer autista ember él. Tarnai Ottóné, az Új ÉFOÉSZ Tarnai Ottó Egyesület elnöke elmondta, közöttük vannak nagyon értelmes, dolgozó emberek, sokan nem is tudják, hogy ők autisták. A fogyatékossággal élők száma sajnos világszerte nő. A rendezvény célja, hogy felhívják a figyelmet az autizmussal élő emberekre.

NEM GYÓGYÍTHATÓ

A tudomány pillanatnyi állása szerint az autizmus nem gyógyítható. Létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik pedig fejleszthetőek.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Kohut Árpád)