Sérült Emberek Napja Nyíregyházán

Közös bemelegítéssel kezdődött az egészségnap a Nyíregyházi Állatparkban. A hagyományőrző programot több mint 10 éve tartják azért, hogy a megyében mássággal élőknek közös kikapcsolódási lehetőséget biztosítsanak.

Dr. Szabó Béláné, az ÉFOÉSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület elnöke a rendezvényen azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, ez a nap a kikapcsolódásban segít a fogyatékossággal élőknek, hiszen ezek a családok nagyon nehezen mozdulnak ki a gyermekekkel. A közös egészségnapra nemcsak családok érkeztek, hanem a fiatalokkal foglalkozó intézmények is képviseltették magukat.

 

Sport és egészséges ételek

 

A Sérült Emberek Napján a családokat sporttal kapcsolatos tevékenységek, egészséges ételek bemutatója és kóstolója, valamint táncos programok várták. A megyében mássággal élőket nem csupán az 1981-ben szülői kezdeményezésre alakult szövetség támogatja, hanem Nyíregyháza önkormányzata is.

 

Nyíregyháza támogatása

 

Rákóczi Ildikó, Nyíregyháza Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője a rendezvény megnyitóján arról beszélt, Nyíregyháza önkormányzata nagyon fontosnak tartja, hogy támogassa az ÉFOÉSZ munkáját, hiszen munkatársaik olyan tevékenységet vállalnak fel, amelyre mind a városban, mind a megyében szükség van. A képviselő hozzátette, azokat a gyermekeket, családokat támogatják, akik csak bizonyos nehézségek árán tudnak eljutni egy-egy szolgáltatáshoz. Rákóczi Ildikó kifejtette, az önkormányzat feladatellátási tevékenység keretein belül együttműködik és támogatja az ÉFOÉSZ munkáját.

[REKLAM]

A programnak otthont adó Nyíregyházi Állatpark minden évben fogadja a megyében élő több mint 2 ezer fogyatékkal élő vendéget.

 

Segít az állatpark

 

Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója szívesen támogatja a rászorulókat, ezért lehetőségeikhez mérten a Nyíregyházi Állatparkban egy évben két olyan napot is szerveznek, amikor segíteni tudnak. Karácsony előtt bárkit vendégül látnak, aki visz valamilyen ajándékot, amit később jótékony célra ajánlanak fel, valamint minden ősszel a mássággal élőket látják vendégül.

A szakemberek tapasztalatai alapján egy ilyen állatparki közös nap feltölti a fiatalokat, hiszen utána hosszú időn keresztül emlegetik a kirándulás perceit.
Az egész napos rendezvény során a mássággal élő fiatalt nevelő családok a mindennapi életüket segítő információkhoz is hozzájuthattak.

Mikita Eszter