Sérelemdíjat kell fizetnie a jogsértő telefontársaságnak

A törvényszék ítéletében megállapította, a telefontársaság megsértette a felperes személyiségi jogait azzal, hogy több éven át a zajterhelési határértéket meghaladó zajkibocsátású átjátszóállomást üzemeltetett a felperes X. emeleti lakása felett. A törvényszék a sérelemdíj megfizetésén túl eltiltotta az alperest újabb – zajterhelési határértéket meghaladó – zajterheléstől.

A szükségtelen zavarás sértette a felperes személyiségi jogait: a pihenéshez, a magánlakás sérthetetlenségéhez, az ingatlana rendeltetésszerű használatához való jogát, a felperes nyugalmát, éjszakai pihenését, magánszféráját, magánéletének zavartalanságát. A szakértői vélemény alátámasztotta, hogy a folyamatosan fennálló zajterhelés a felperes életminőségében és egészségi állapotában negatív változást eredményezett.

A törvényszék különös súllyal értékelte azt, hogy a közel négy éven keresztül állt fenn a határérték feletti zajterhelés, s a felperes folyamatos jelzése ellenére az alperes nem nyújtott számára segítséget, valamint ellenőrző méréseket sem végzett.

Az ítélet nem jogerős.


Forrás: Nyíregyházi Törvényszék