Semmelweis Nap Nyíregyházán – 30 egészségügyi munkatárs kapott emlékplakettet a Városházán

A Semmelweis Nap alkalmából köszöntötték a nyíregyházi Egészségügyi Alapellátásban dolgozó több száz szakember képviselőit a Városházán. A Vikár Sándor Zeneiskola tanárainak műsora után közel 30 egészségügyi munkatárs kapott emlékplakettet.

A hivatás ünnepe a Semmelweis Nap.

– fogalmazott köszöntőjében Dr. Rákóczi Ildikó. A hivatás személyiség megérik, de érlelhető és alkalmassá is tehető a feladatra - idézett többek fogalommagyarázatából a Szociális, Egészségügyi és Ifjúsági Bizottság elnöke.

Harmadik éve köszöni meg az önkormányzat emlékplakettel azt az áldozatos és kitartó munkát, mellyel a betegeket fogadják és gyógyítják házi, és fogorvosi rendelőkben. Az Alapellátási Igazgató maga is az egészségügyből érkezett, tudja milyenek itt a hétköznapok.

Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója elmondta:  

Azt lehet mondani, hogy jó, mert nagyon jó a csapat összetartás. Tehát akik benne dolgoznak, és napi szinten tudják, hogy milyen nehézségekkel küzdenek, azért is összetartanak az egészségügyi dolgozók. Tudjuk az árnyoldalait, és a szép oldalait is. Én mindig azt mondom, ha őket erkölcsileg is elismerik, nekik nagyon jól esik a vállveregetés. Ha prominens helyen, prominens személyektől kapnak elismerést, az egy felemelő érzés meggyőződésem szerint.

A polgármester is megköszönte az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját, és utalt arra az együttműködésre, mely a döntések előtt az ágazat különböző szintjeitől vár információt és kéréseket. Ezen fórumok nyomán bővítik és korszerűsítik az infrastrukturális hátteret.

A Szent István utcai központi rendelőépület felújítása két ütemben megtörtént. Múlt héten értékeltük a háziorvosokkal, hogy 9 rendelő felújítása teljes körű lett, és most öt van még folyamatban. Az Egészségügyi Támogató Alap – az ETAP – is már hatodik éve működik. Ilyen sincs Magyarországon sehol. Az is egy szép dolog, hogy címzetes főorvosi címeket adományozunk a 20 éves szolgálatban levők részére.

Címzetes főorvosi díjat vett át a polgármestertől Dr. Makay Ádám fogorvos.

Az Igazgatóság több száz szakembere között 29 kitüntetést adtak át orvosoknak, asszisztenseknek, védőnőknek és technikai dolgozóknak. Emellett jutalmazták a két ügyeletes gyógyszertár kollektíváját.

Fogászati CT felvételre is alkalmas 3D-s röntgen berendezéssel gazdagodott egy esztendeje a fogászat. Tízezren felüli beteget kezel itt három asszisztens. Kollégájuk is a kitüntetettek között volt.

Tisza Tímea, a Fogászati Röntgen koordinációs vezetője kiemelte:

Hál' Istennek elmondhatjuk, hogy visszajáró betegeink vannak. Ugye, a fogászati kezelések nagyrészt nem csak egy alkalmat vesznek igénybe, hanem több alkalmat. Nagyon jó érzés, mikor úgy jön vissza egy beteg, hogy örül, hogy bejött hozzánk és legszívesebben ki sem menne, mert olyan kedvességgel és türelemmel látjuk el ezt a nagy betegszámot.

201éve, július 1-jén született Semmelweis Ignác, kinek szellemi és erkölcsi öröksége túlmutat azon, hogy rátalált a gyermekágyi láz okára, és annak megelőzésére. Nagysága ezen túl abban áll, hogy már korában analizálta a klasszikus statisztikai adatokat, állatkísérleteket végzett, és ezek eredményeit alkalmazta a humán gyógyászatban.

Kapcsolódó galéria

Semmelweis díjak az egészségügyi alapellátásban