Segítenek egészségesebbnek lenni!

Egészségesebb legyen a megye lakossága az által, hogy tudatosabban kezd élni – ez a fő célkitűzése a megyében hat járásban létrehozott Egészségfejlesztési Irodáknak. Az irodák az ellátórendszer javításán dolgoznak majd a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház égisze alatt. Az Egészségfejlesztési irodák működéséről, feladatáról sajtótájékoztatón számoltak be a kórházban.


Jól fogyott a koleszterinbombának is beillő kolbász és a hurka a februári böllérfesztiválon, és aki csak tehette jóféle pálinkával öblítette le a falatokat. A fesztivál különlegessége mégis az volt, hogy a kórház munkatársai is részt vettek rajta és különböző szűréseket végeztek, tanácsokat adtak. Sokan meg is lepődtek ezen. Pedig pontosan ez a célja az egészségfejlesztésnek. Ahol sok ember megfordul, ott felhívják a figyelmet az egészégmegőrzésre.

Hogyha két fedőt összecsapnak valahol, akkor mi megpróbáljuk oda betenni a lábunkat és a jelenlétünke felhívni a figyelmet. Hisz tudjuk azt, hogy minden olyan helyen, ahol sok ember összejön, ott biztosan jön a kérdés; hogy vagy? Köszönöm szépen, itt fáj, ott fáj, amott fáj. Tehát gyakorlatilag azt gondolom, hogy ezek a helyek, rendezvények, ahol nekünk céllal ott kell lenni és hirdetni az igét, nem tudok jobb szót erre mondani.

– fogalmazott dr. Adorján Gusztáv, főigazgató.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

 

500 milliós program

 

Az igehirdetés az egészségügy nyelvén azt jelenti, hogy a különböző nagyrendezvényeken és falunapokon lehetőséget biztosítanak, hogy ingyenes szűréseken vegynek részt az emberek. A programokat pedig úgynevezett Egészségfejlesztési Irodák koordinálják majd. Ezek működtetésére összesen 500 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a kórház. Ennek köszönhetően a nyíregyházi mellett, a nyírbátori, a nagykállói, a mátészalkai, a fehérgyarmati és a vásárosnaményi járásban is segítenek az embereknek egészségesebbnek maradni.

 

„Helybe visszük a szolgáltatásokat...”

 

Az Egészségfejlesztési Irodák működését Moravcsik-Kornyicki Ágota ismertette hétfő délután a kórházban. Az osztályvezető hangsúlyozta, a magyar emberek egészségi állapota elmarad az uniós átlagtól. Ezért az a cél, hogy megbetegedések és a korai halálozások száma is csökkenjen Magyarországon.

A fiatalok a legfontosabb színtér csoportunk, hiszen az ő esetükben lehet a leginkább hatékonyan még elérni a javítást és a javulást az egészséggel a kapcsolatban, illetve megtanítani nekik, hogy milyen rizikómagatartásokat ne végezzenek az életben. De természetesen a színtér programok esetében a lakosság 0-99 kort teljes egészében lefedjük.

– tette hozzá Moravcsik-Kornyicki Ágota, az Egészségfejlesztési Osztály osztályvezetője.

 

Új munkahelyek is létrejöttek

 

Irodánként négy munkatárs dolgozik majd az érintett járásokban, így a program segítségével 24 új, egészségügyi munkahelyet is sikerült teremteni. A mai sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy Egészségfejlesztési Irodákkal országszerte lehet találkozni. 2012 és 2015 között 61 kezdte meg működését. Az eddigi tapasztalatok alapján az irodáknak jó kapcsolatokat sikerült kialakítani különböző civil szervezetekkel és önkormányzatokkal, főként pedig a betegségek megelőzésben játszhatnak komolyabb szerepet.


Z. Pintye Zsolt