Segítenek a tanyagondnokok

A Rókabokorban lakik Gerliczki Mihályné. A 87 éves nő egyedül él. A Nyíregyházán lakó hozzátartozói ugyan segítenek neki a házi munkákban, azonban a tanyagondnoki szolgálatot is igénybe veszi.

– Már 21 éve élek egyedül, és ebédet hordatok Benkőbokorból, hetente ötször – mondta. – Ha segíteni kell, akkor kijönnek a lányaim, itt laknak Nyíregyházán. A fiam Orosházán lakik, de ő is el-eljön elég gyakran és, ami fontos azt megcsinálja nekem. Tanyagondnoki szolgálat van, hogyha szükséges. Azért vannak, hogy viszik az öregeket az orvoshoz, vagy betegeket, meg ha szólunk nekik, akkor jönnek és visznek.

Gerliczki Mihálynénak a tanyagondnoki szolgálat a munkanapokon, hétfőtől-péntekig hord meleg ételt Rókabokorba. A szolgálat munkatársai nemcsak ebédet szállítanak, hanem – ha szükséges – be is vásárolnak az időseknek. A csomagot az ellátottak az ebéddel együtt kapják meg.

A szakemberek azt mondják, a hideg idő beálltával az idősek jobban rászorulnak a segítségre. A tanyagondnoki szolgálat munkatársai ugyanakkor hozzáfűzik, nemcsak a fizikai munkában kell segédkezni.

– Legfontosabb az az idős embereknél, hogy naponta egyszer van, aki rájuk nyitja az ajtót és elbeszélget velük egy kicsit – mondta Garai Győző. – Ez a legfontosabb, mert van olyan, akinek szomszédja sincsen csak ott ül és egyedül van és ott ül a némaságban, tehát ezt igénylik a legjobban.

A tanyagondnokok amellett, hogy segítenek a házimunkában, bevásárolnak és ebédet szállítanak ki a sokszor nehezen megközelíthető házakhoz, még orvoshoz vagy kórházba is elviszik az időseket.

Z. Pintye Zsolt