Sebességellenőrzés – Országos akciót tart a Magyar Rendőrség

Egyhetes országos ellenőrzést tart a Magyar Rendőrség. A gyorshajtókat akarják kiszűrni a forgalomból, ezért az összes sebességmérő eszközt bevetik. A baleseti statisztikákban továbbra is a vezető okok között szerepel a gyorshajtás.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának éves ellenőrzési terve alapján tart a Magyar Rendőrség országos akciót augusztus 7-e és 13-a között. Az egyenruhások ebben az időszakban célzottan a gyorshajtókat szűrik ki. Fokozott rendőrségi ellenőrzésre számíthatnak a közlekedők Nyíregyháza és a vármegye útjain is a héten.

– A héten a Roadpol újabb állomását hajtjuk végre, a sebességellenőrzést. Ennek végrehajtásához európai szinten Magyarország is csatlakozott. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a nyolc kapitányság illetékességi területén hajtjuk végre a jelenleg működő, üzemképes VH-val, illetve mozgó sebességmérésre alkalmas eszközeinkkel. Gyakorlatilag itt folyamatában, hétfőtől vasárnapig tart ez az akciósorozat és minden nap ellenőrzik a kollegák a megengedett sebességet túllépő járművezetőket és velük szemben vagy a helyszínen intézkednek, vagy az objektív felelősség hatálya alá tartozó szabálysértés, szabályszegés esetén, ha nem állították meg, meg fogja kapni a bírságát 1-2 héten belül egy kísérőlevéllel – tájékoztatott Koncz László rendőr alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

A gyorshajtás az egyik legelterjedtebb jogsértés és a legfőbb baleseti ok, melynek jelentős szerepe van a személyi sérüléssel járó balesetek bekövetkezésében. A közlekedésrendészeti munkatársak célja, hogy a sofőrök tartsák be a közlekedési szabályokat, és ezáltal javuljon a közlekedésbiztonsági helyzet.

– Sajnos a baleseti statisztikai adataink nem fényesek. A megyében ezidáig bekövetkezett személyi sérüléses baleseteknél a közel 27 százalékában a gyorshajtás volt a baleseti ok, illetve az elsőbbségi jobb meg nem adása. Ez utóbbi is 25 százalék körüli értéken van jelenleg. Sajnos ez rossz tendencia, ezért is volt a gyorshajtás mindig szem előtt országosan és a vármegyében is. Ennek ellenőrzését nemcsak a héten végezzük, hanem folyamatában a hét minden napján, egész évben. Ez a hét erősebbnek mondható, nagyobb számban veszünk részt a kollegák által, de minden nap működik az összes eszközünk, amit tudunk használni – emelte ki Koncz László rendőr alezredes.

Nyíregyházán négy pontot jelöltek ki akciósorozatban, kedden a Kert utcán mértek az egyenruhások.