Sárkányhajók Sóstón

Díszes, színpompás sárkányhajók versenyeztek az elmaradhatatlan ütemes dobszó kíséretében a sóstói csónakázótavon. A különleges vízi járművek húsz futamán hét, tízfős csapat mérte össze ügyességét és gyorsaságát. Idén első alkalommal rendezték meg a Sárkányhajó Fesztivált és a Barkács-bogrács amatőr főzőversenyt szombaton Sóstón. Podlovics Lajos, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. értékesítési vezetője elmondta, a tízhektáros tó idén sem maradhatott vízi sportverseny nélkül. Kézenfekvő volt, hogy sárkányhajó-megmérettetést rendezzenek, de ha már energiát vesztettek a versenyzők, a pótlására pedig meghirdették a főzőversenyt.

 

A LEGJOBB CSAPATÉPÍTŐ SPORT

 

A sárkányhajózás egy ősi kínai sport, lassan jutott el Európába, de hazánkban már egyre több természetes vízen rendeznek versenyeket. Fábián Csaba, a Sport Mindenkié Egyesület elnöke szerint a sárkányhajózás a legjobb csapatépítő sport, hiszen a hajóban ülők dobszóra egyszerre eveznek, egymásra is figyelnek, és közösen küzdenek a győzelemért.

 

BARKÁCS-BOGRÁCS FŐZŐVERSENY

 

A Krúdy Vigadó előtti parkban délben kezdődött el a Barkács-bogrács amatőr főzőverseny. A kilenc, ötfős társaság választhatott, hogy sertés- vagy csirkehúsból készítenek ételt, amihez az alapanyagot a szervezők biztosították. Többek között készült csülökpörkölt ács-módra, kapros töltöttkáposzta, de stroganoff szűzérmék is.

A versenyek idején a színpadon bábszínház és helyi rockbandák szórakoztatták az érdeklődőket, de volt arcfestés és ingyenes egészségügyi szűrés is.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Trifonov Éva)