Sárgatúró, ami nélkül nincs húsvét a Nyírségben
A Nyírségben elképzelhetetlen a húsvét sárgatúró nélkül. A sárgatúró éppen annyira a húsvéti menüsor része, mint a kalács vagy a sonka. Ez az édes finomság remekül kiegészíti a sonka füstölt, telt ízét, de fonott kaláccsal is nagyon finom. Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:
1 l tej
10 db tojás
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 mokkáskanál só

Elkészítés:
A tejet felrakjuk forralni, közben a tojásokat mély tálba felütjük és a cukorral, vaníliás cukorral, sóval kézi keverővel lazán felverjük. Nem kell nagyon, csak mintha rántottának vernénk. Ha forr a tej, öntsük bele, és takarékon állandó kavargatás közben addig forraljuk, amíg szépen összetúrósodik, a leve híg, kissé átlátszó lesz.

Tipp:
A tűzről levéve, ha van tüll anyag, abba, ha nincs, egy ritkább szövésű konyharuhát tiszta vízben átöblítjük, egy tálba beleterítjük és beleöntjük a megfőtt sárgatúrót. Összefogjuk a kendő sarkát, szorosan átkötjük, egy nagyobb fazék fölé tesszük és megvárjuk míg teljesen lecsepeg.

Forrás

„Egy falat Tündérmező, Vándorúton Szabolcs Szatmárig” címen jelent meg 2013-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye tájait és gasztronómiai kultúráját bemutató könyv. A könyv készítése során a hagyományos, tájjellegű ételeket a mai kor ízlésének megfelelően készítették el és tálalták, amely páratlan felfedezéssel járt. Az általunk bemutatott recept megtalálható a könyvben.