Rövidhírek október 19-én

 

 

A tartalomból:

 

– Krúdy Gyula születésének 139. évfordulója alkalmából egész napos megemlékezést tartottak Nyíregyházán. Az irodalomkedvelők, diákok és érdeklődők többek között megkoszorúzták Krúdy Gyula szülőházát, lírai játékban vehettek részt a könyvtárban és emlékkiállítást tekinthettek meg a Váci Mihály Kulturális Központban.


– Megkezdődött a fakitermelés a nyíregyházi Sóstói-erdőben. A kórháztól északra fekvő területen nem lehetett tovább halogatni az erdőfelújítást, hiszen az akácok 63 évesek, a tölgyek pedig elérték a 118 éves kort.


– A Térségi Hulladék-gazdálkodási Nonprofit Kft. hétfőtől egy hónapon át kísérleti jelleggel ellenőrzi, hogy a hulladékudvarokat használók jogosultak-e az udvarok szolgáltatásainak igénybevételére. A törvény szerint csak azok adhatják le ezeken a helyeken a hulladékot, akik a lakcímükön fizetik a közszolgáltatási díjat.


– Egy 1 millió forint értékű kapnográfos készüléket ajánlott fel a Hübner Kft. a Jósa András Oktatókórház Sürgősségi Osztályának. Az eszköz a géppel lélegeztetett betegek ellátásában nélkülözhetetlen és nagyobb betegbiztonságot biztosít. A német cég már korábban is ajánlott fel műszereket a kórháznak.


– Csütörtök délelőtt a Szegfű és a László utca csomópontjában egy megkülönböztető jelzéssel haladó mentőnek ütközött egy autós.


– A Szent Miklós székesegyházat mutatták be az érdeklődőknek az Értékes Esték programsorozat keretében. Hétfő este Szócska A. Ábel kalauzolta végig a templomban a vendégeket és a Szent Damján énekkar színesítette az apostoli kormányzó előadását. A székesegyház idén 120 éves lett és bekerült a Nyíregyházi Települési Értéktárba is.


Aranyérmes lett egy rangos nemzetközi ökölvívó versenyen Kovács Richárd. A bokszolót a Nyíregyházi Egyetemen köszöntötték.