Rovarházak Nyíregyházán – Újabb kezdeményezés a BeeFriendly pályázat keretében

Hat rovarházat helyeznek ki Nyíregyháza különböző pontjain. A Barátságban a méhekkel projekt keretében készültek el az építmények, amelyből egy már a helyére került a sóstói erdőben. A kisházak célja, hogy optimális körülményeket teremtsenek a beporzó rovaroknak.

Rovarház, rovarlakás, rovarhotel – különböző neveket adnak ezeknek az építményeknek, amelyek még viszonylag egy újdonságnak számítanak az európai országokban, Magyarországon pedig főleg ritkaságnak. A rovarházak mérete és anyaga is eltérő lehet, a nyíregyházi lakások célja, hogy különböző fajta beporzóknak biztosítson megfelelő helyszínt, ahol táplálkozni és szaporodni tudnak.

Fókuszban a rovarok és méhek

Nagyon sok helyen, falakban, üregekben, mindenhol megpróbálnak a rovarok megbújni, akár egyesével, akár csoportosan. Ezzel a rovarházzal ezt próbáljuk nekik szimulálni, hogy ezt ne nekik kelljen kiépíteni és el tudjanak itt bújni. Esetleg azt is el tudjuk majd érni, hogy tudunk egy rovarszámot vagy fajtát számolni. Erre azért lenne szükség, mert itt évtizedekkel ezelőtt nagyságrendileg kétszáz fajta megporzó rovar létezett, de ez mára nyolcvanra csökkent. Amellett, hogy ezek kipusztultak, a méheink is ugyanennek a hatásnak vannak kitéve, vagyis mi az egész megporzó világra próbálunk összpontosítani, ami felhívja a méhekre is a figyelmet, mert számunkra, méhészeknek a méhek a legfontosabbak. Ha a megporzó rovarok nem pusztulnának, akkor a méheket is életben tudnánk tartani és nem lennének ezek a gondjaink, amivel most küszködünk” – nyilatkozta Hok József, a Nyíregyházi Méhészek Egyesületének elnöke.

BeeFriendly pályázat

A rovarházak kihelyezése egy V4-es pályázatnak köszönhetően valósul meg a város különböző pontjain. A BeeFriendly / Barátságban a méhekkel programban már több kezdeményezést sikerült Nyíregyházán megvalósítani, ilyen volt például az általános iskolákban szervezett mézkóstolás. Egy rovarhotelnek már találtak helyet, a fennmaradó öt helyszín kijelölése is folyamatban van.

A Sirály réten már kijelöltünk helyeket, ahol a többit is elhelyezzük és keresünk olyan pontokat, ahol az ember és a bogarak vagy rovarok találkozása nem lehet nagyon hirtelen, szemtől szembe meglepődéssel járó folyamat. Jövő héten van ennek a projektnek a zárókonferenciája Rzeszówban, ahol a tapasztalatokról fogunk beszélni, illetve a folytatásnak a lehetőségéről. A zöld gondolat jegyében, a tudatosítás jegyében nagyon fontosak ezek a kis projektek, amelyeket uniós és legfőképpen V4-es támogatással lehet megszerezni” – tette hozzá dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Óvatosan a rovarházaknál

Teljesen szelíd fajtáknak, de akár olyan rovaroknak is lakást biztosítanak ezek az építmények, amelyek szúrni képesek, ezért fontos felhívni a nézelődők figyelmét, hogy soha ne szemből, hanem oldalról közelítsék meg a rovarházakat és csak megfelelő távolságból nézzék meg a mozgást bennük.

Kapcsolódó galéria

Rovarházak a Sóstói erdőben