Rotary: új, integrált közösségi tér

A Rotary Club Nyíregyháza soros elnökségének hétfői, bemutatkozó sajtóreggelijén - mely a tervek ismertetésének is alkalmat adott - felidézték: legutóbb néhány nappal ezelőtt lehetett hallani a humanitárius szervezet megyeszékhelyi csoportjáról.

 

Dombormű, sószoba, defibrillátor

 

Az általuk adományozott, a Búza téri Piaccsarnokban elhelyezett defibrillátor összesen már a 22. a városban, mely elősegítheti az életmentést. Korábban a Tapintható láthatatlan projekt, tehát a Kossuth téren elhelyezett dombormű, majd a sószoba kialakításával tették le névjegyüket, idén pedig egy játszótár kialakítását tervezik.

További képekért kattintson a fotóra!

A belvárosi helyszín kiválasztása még zajlik, a polgármester által is támogatott koncepció azonban végleges: fogyatékkal élő és egészséges gyermekek integrált közösségi terében gondolkodnak.

 

Figyelnek a fogyatékkal élőkre

 

Pták István, a Rotary Club Nyíregyháza soros elnöke az újabb adománygyűjtés kapcsán hangsúlyozta: – Az elnökségem alatt elsősorban a fogyatékkal élő emberek, illetve gyerekek éve lesz az idei. Ebben a szemléletben szeretnénk megvalósítani a programokat, illetve a programokból befolyt támogatásokból olyan célt szeretnénk támogatni, ami talán az országban is egyedülállónak tekinthető: egy integrált játszótér kialakítása Nyíregyháza belvárosában, ami lehetőséget nyújt arra, hogy a fogyatékkal élő és egészséges gyerekek együtt játszhassanak.
A tervek szerint a könyvtár segíti majd programszervezéssel élővé tenni az új teret.

 

Operettszínház és Princess

 

Emellett több, részben újszerű programmal is jelentkeznek majd. Az elsőt szeptember közepére tervezik, a sportcentrummal karöltve. A gyermek sportvetélkedőn - csakúgy, mint majd a játszótéren - fogyatékkal élő és egészséges gyermekek közösen töltenek el egy napot. Október 3-án az Operettszínház társulata vendégeskedik majd általuk a Lili bárónővel a Váci Mihály Kulturális Központ színpadán, december közepére pedig a Princess együttes fellépését tervezik, ha igény lesz rá, akár dupla előadással. S a hagyományoknak megfelelően idén is megrendezik Mikulás napi programjukat, a Jósa András Múzeumban, a hátrányos helyzetű gyermekekre gondolva.

 

Kormányzó Nyíregyházáról

 

A sajtóreggelin egyben bejelentették: a Rotary Club Nyíregyháza jelenlegi elnöki tanácsadója, Pénzes Ilona lesz 2016-tól a Magyar Rotary kormányzóasszonya, ami nagy dicsőség a szervezetnek és városunknak. A 30 főt számláló nyíregyházi közösség egyébként is elismert, hiszen nemrégiben világelnöki dicséretet kaptak, és soraikban több Szent-Györgyi Albertről, valamint a Rotary International alapítójáról, Paul Harrisről elnevezett díj büszke birtokosa van.

Tarczy Gyula

(Fotó: Kohut Árpád)