Rotary Club - Új elnök, új lehetőségek a szervezet életében

Az idén fennállásának 20. évfordulóját ünneplő nyíregyházi Rotary Clubot júniustól új elnök irányítja. Az eredményeire méltán büszke Petruska Erika búcsúzott vezetői tisztségétől, akit dr. Pénzes Marainna váltott az elnöki székben. Az új vezető izgatottan tekint egy éves elnöki ciklusára, amely számos program és kezdeményezés folytatását, valamint új projektek indítását ígéri.

A nyíregyházi Rotary Clubot júniustól új elnök vezeti. A szervezet életében minden évben meghatározó esemény a júniustól júliusig tartó elnökváltás. Az idei különösen jelentős, mivel a klub 20 éves évfordulóját ünnepli újraalakulása óta. Petruska Erika, a szervezet 19. elnöke, hálás szívvel búcsúzott elnöki tisztségétől. Kiemelte, nagy megtiszteltetés volt számára egy éven át vezetőként segíteni a szervezet munkáját. Hozzátette, rendkívül büszke az elmúlt év eredményeire, hiszen számos jelentős kezdeményezést valósítottak meg, és sok embernek nyújtottak segítséget. Külön figyelmet szenteltek a tehetséggondozásnak és a rászorulók támogatásának.

„Nagyon sok gyereken, fiatalon tudtunk segíteni. Közelebb került a nyíregyházi Rotary azokhoz az iskolákhoz, amelyekkel évek óta együtt dolgozunk. Mi mentünk az iskolákba és nem külön rendezvényeket szerveztünk, így minden gyereknek, rászorulónak segítséget tudtunk nyújtani, ha nem is pénzben, de legalább műsorban. Nagyon büszke vagyok a Talentum programunkra, amelynek keretében négy fiatalt segítettünk. Nem rászorultsági alapon nyújtottunk segítséget, hanem a tudást, a tehetséget próbáltuk támogatni. Továbbá nagyon büszke vagyok a gyermeknapunkra, amelyen mosolygó palacsintát osztottunk, majdnem hétszáz darabot”

részletezte Petruska Erika, a nyíregyházi Rotary Club leköszönő elnöke.

dr. Pénzes Marianna újonnan megválasztott elnökként tíz év elteltével másodszor áll a Nyíregyházi Rotary Club élén. Véleménye szerint az elkövetkező év különösen izgalmas lesz, hiszen nemcsak a helyi klub ünnepli fennállásának 20. évfordulóját, hanem az országos szervezet is, amely idén lesz 100 éves. A vezető kiemelte, számos sikeres program indult el az előző évben, amelyek közül néhány be is fejeződik az ő elnöksége alatt, de olyan projektek is vannak, mint a Fabatka Program és az Eleto Projekt, amelyek tovább folytatódnak. Hozzátette, elnöki évében különösen fontosnak tartja majd a lelki egészség és a támogató helyi közösség erősítését.

- Az elnöki évemben szakmámat tekintve a lelki egészség támogatását nagyon fontosnak tartom majd, illetve a támogató helyi közösség erősítését. A Rotary, a barátság és a jó szolgálat szervezete. A négy kérdésünk is erről szól, hogy amit teszünk, az szolgája-e a barátságot, hasznára van-e minden érintettnek, illetve igaz-e, amit gondolunk és teszünk? Mi ezt nagyon fontosnak tartjuk. Az átláthatóság továbbra is kiemelt szempontot jelent. A lelki egészség nagyon hangsúlyos szerepet kap, ugyanis a bántalmazás – különösen az iskolai – sajnos széles körben elterjedt, ezért kiemelt figyelmet kell erre a területre fordítani a Rotaryn belül is. Ezzel kapcsolatban egy széleskörű társadalmi összefogást szeretnénk elérni. A projekt kidolgozása most folyik, valószínű nagyon sok szervezettel fogunk együttműködni

– hangsúlyozta dr. Pénzes Marianna, a Rotary Club Nyíregyháza újonnan megválasztott elnöke.

A Rotary Club jószolgálati programjai tovább folytatódnak, amelyben hangsúlyos szerepet kap a helyi közösségek felé nyitás. Az új elnök izgalmas előadásokat és rendezvényeket tervez, hogy bemutassa a Rotary értékeit és bővítse a klub tagságát. A tervek között szerepel a Fabatka Program kibővítése, a lelki egészség program előkészítése és egy új kvízjáték szervezése is. Kiemelt figyelmet kapnak a fiataloknak szánt programok, amelyekre podcastek készítésével ösztönzik majd a fiatalok részvételét. Továbbá aktív toborzást terveznek a középiskolások és egyetemisták körében, hogy erősítsék az Interactosok és Rotaractosok közösségeit. A cél, hogy a következő elnök egy nagy létszámú, aktív helyi közösséget vezethessen.